Czytaj więcej...

Pod hasłem „deser” (z fr. desservir - "czyścić stół") kryje się słodka potrawa jadana zazwyczaj po posiłku głównym, na podwieczorek lub drugie śniadanie. 

Czytaj więcej...

Są bardzo aromatyczne, mają piękny, intensywny, ciemnofioletowy kolor i co najważniejsze - są bardzo zdrowe.

Czytaj więcej...

Czytaj więcej...

Brzoskwinie, morele, nektarynki - kto ich nie lubi? Nieodłącznie kojarzą się ze słonecznym latem.

Czytaj więcej...

Borowik (Boletus L.) to naziemny grzyb kapeluszowy i dużym owocniku.

Czytaj więcej...

Czytaj więcej...

Słodkie i soczyste truskawki to jedne z najbardziej lubianych owoców.

Czytaj więcej...

We Francji - moules, Hiszpanii - mejillones, Holandii - mosselen, w Polsce – mule, czyli niewielkie, podłużne małże o bardzo delikatnym smaku. Możemy z nich przyrządzić pełnowartościowy i wykwintny posiłek, który zadowoli nawet najbardziej wysublimowane gusta.

Czytaj więcej...

Czytaj więcej...

Sezon na szparagi jest bardzo krótki – trwa raptem od maja do czerwca. 

Czytaj więcej...

Mięso perliczki jest niesamowicie delikatne i kruche, ma przy tym wysoką wartość odżywczą. 

Czytaj więcej...

Ryby to niezwykle cenne źródło białka i wielu składników odżywczych, jedzone dwa razy w tygodniu pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie.

Czytaj więcej...

Żur, żurek – niezwykła zupa, która swój zdecydowany, kwaśny smak zawdzięcza zakwasowi z mąki żytniej. 

Czytaj więcej...

Trufle są najdroższymi grzybami świata – ich cena waha się między 500 a 2000 euro za kilogram. Ludzkość znała je już 1500 lat p.n.e.. W XVIII wieku poszukiwania trufli stanowiły ulubioną rozrywkę elit dworskich. Ich niewielka ilość potrafi przemienić najprostsze danie w wytrawną ucztę, o dostojnym, wyjątkowym smaku. Pozyskiwanie trufli jest dość skomplikowanym procesem – jesienią, gdy grzyby są dojrzałe, o czym świadczy lekko zwiędnięty kapelusz, specjalnie tresowane świnie (lub psy rasy lagotto romagnolo) "wywąchują" je pod ściółką leśną, są one bowiem ukryte pod warstwą gleby.

Czytaj więcej...

Wielu z nas myśli o niej zaraz po przebudzeniu i nie wyobraża sobie bez niej poranka. 

Czytaj więcej...

Ryby zostały zakwalifikowane jako grupa żywności funkcjonalnej, czyli takiej która wywiera korzystny wpływ na poprawę stanu zdrowia oraz samopoczucia. 

Czytaj więcej...

Zupa cebulowa (fr. soupe à l'oignon) pojawiła się na francuskich stołach już XVII wieku. Za autora przepisu na to danie, uznaje się króla Fancji, Louisa XV, który pewnego razu postanowił samodzielnie przygotować ciepły posiłek i w tym celu wymieszał i podgrzał jedynie 3 składniki: cebulę, masło i szampana. Choć zupa posiada iście królewskie korzenie, uznawana była za danie dla najuboższych. Jej skład był bowiem bardzo prosty, a główny komponent – cebula – niedroga i ogólnie dostępna. Z racji zawartego w daniu alkoholu, swego czasu zyskała żartobliwe miano "zupy pijaków" (fr. la soupe des ivrognes).

Czytaj więcej...

Jabłko to symbol zdrowia, urodzaju, płodności, miłości, ale także pokusy.

Czytaj więcej...

Nie jest miss wśród owoców – ma chropowatą, pokrytą meszkiem, jasnożółtą skórkę i bardzo twardy miąższ. Mimo bliskiego pokrewieństwa z jabłkami i gruszkami, nie jest jak one, jadalna na surowo, a niedojrzała ma gorzki smak.

Czytaj więcej...

Po obiedzie, do porannej kawy, a może wieczorem, zamiast kolacji? Ochota na niego nachodzi nas w różnych porach dnia – czasem nawet i nocy, choć wiadomo, że wówczas nie powinniśmy się jej poddawać. Wcale nie jest powiedziane, że musi być tuczący, przesłodzony i niezdrowy. Może być lekki i delikatny - takie wydanie jest szczególnie mile widziane właśnie latem. Zapraszamy na deser!

Czytaj więcej...

Czy to przy rodzinnym obiedzie, czy na wystawnym przyjęciu, czy też podczas wieczoru z przyjaciółmi, obecność lampki wina potrafi uświetnić każdą okazję.

Czytaj więcej...

Kacza wątróbka, czyli foie de canard, ma delikatne, wykwintne mięso, o gorzkawym posmaku. Zazwyczaj jest duszona lub smażona.

 

Czytaj więcej...

Kto z Was nie lubi poranków, kiedy miasto budzi się do życia, a Wy z kubkiem pysznej kawy powoli wpadacie w codzienny rytm, rozpoczynając kolejny piękny dzień, pełen wyzwań i dobrych emocji? Śniadanie to nie tylko najważniejszy posiłek w ciągu dnia, ale również czas, który możemy spędzić z naszymi bliskimi, ulubioną gazetą, czy dobrą książką. Pyszny i pożywny posiłek jest nieodłącznym elementem każdego poranku, który determinuje jakość całego dnia.    

Czytaj więcej...

© 2014 Verres en Vers | realizacja: Nabucco