Perliczki, właściwie określane jako perlice zwyczajne lub perlice dzikie, to duże ptaki cenione ze względu na wyjątkowo smaczne mięso i jaja. 

W stanie dzikim występują w Afryce, ale w ich hodowli przoduje Francja, a za nią Włochy. W Polsce perliczki były popularne wiele lat temu i często były podawane na wytwornych przyjęciach organizowanych przez szlachtę. Jeszcze 40 lat temu utrzymywano duże stada perlic. Niestety obecnie stanowią rzadko spotykany rarytas.

Perliczki uchodzą za szlachetny gatunek drobiu, gdyż ich mięso jest ciemne, soczyste i charakteryzuje się wyjątkowym posmakiem dziczyzny, porównywanym do smaku bażanta. Jednak w odróżnieniu od dziczyzny, delikatne mięso perliczek jest znacznie prostsze w przygotowaniu, gdyż nie wymaga długiego marynowania i obróbki termicznej. Jednak by zachować soczystość, należy się z nim obchodzić ostrożnie. Najczęściej perliczkę piecze się w całości lub smaży filety z jej piersi, można jednak także przygotować z niej aromatyczną roladę z boczkiem lub łagodny rosół. Smak perliczki pomagają wydobyć owoce takie jak jabłka czy śliwki, jednak aby dodać potrawie charakteru często łączy się też jej mięso z owocami cytrusowymi.

Mięso perliczek jest najchudszym wśród drobiu - posiada dwukrotnie mniejszą zawartość tłuszczu, a przy tym większą zawartość białka niż mięso kurczaka i tylko 160 kcal/100g. Wysokogatunkowe białko, w tym spora ilość kolagenu są niezbędne do regeneracji organizmu. Na wyróżnienie zasługuje też obecność dobroczynnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i małej ilości cholesterolu. Te właściwości powodują, że mięso perliczek powinno zajmować nieocenione miejsce w diecie osób dbających o linię i zdrowie. 


Również jaja znoszone przez perliczki mają szczególne cechy. Jest to produkt delikatesowy ceniony nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także z uwagi na bardzo dużą zawartość witaminy A i karotenów. Ponadto zawartość żółtka jest procentowo większa w porównaniu z jajem kurzym, a białko jaja perliczego jest bardziej wartościowe niż kurzego. Te właściwości sprawiają, że jaja perliczek są zalecane dla dzieci, osób starszych i rekonwalescentów.


Każdy szef kuchni posiada swój tajemny sposób na zachowanie soczystości i wydobycie wyrafinowanego smaku mięsa perliczki.

Zapraszamy do naszej restauracji, aby spróbować niebanalnego dania z perliczką w roli głównej – tylko do końca stycznia!


Pierś perliczki/ sos z palonych kości/ potatki/ emulsja ze skórek cytrusowych 39 pln