Mięso królicze nie jest w naszym kraju specjalnie popularne, spożywamy go raptem około 1kg na osobę rocznie, podczas gdy na przykład Francuzi, Włosi i Hiszpanie zjadają go sześć razy więcej. 


A szkoda, ponieważ powinny docenić ten gatunek mięsa osoby szukające produktów o istotnych walorach dietetycznych i kulinarnych. Mięso królicze wyróżnia się o 20% wyższą zawartością białka w porównaniu z wszystkimi innymi gatunkami mięsa. Jest to białko o bardzo korzystnym składzie aminokwasowym, prawie w całości przyswajalne przez człowieka i nie powodujące alergii. Ponadto mięso królika zawiera niewielką ilość tłuszczu i cholesterolu, natomiast dużą zawartość pro-zdrowotnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Ten gatunek mięsa jest również bogaty w cenne witaminy, szczególnie z grupy B oraz mikroelementy (sole żelaza, wapnia, magnezu, potasu, cynku, miedzi, manganu). Wymienione wartości odżywcze powodują, że mięso królika wygrywa w większości konkurencji z innym dietetycznym gatunkiem – mięsem drobiowym i może stanowić dla niego zdrowszą alternatywę. Ze względu na szereg zalet mięso z królika polecane jest osobom starszym, dzieciom, a nawet niemowlętom i osobom cierpiącym na skazę białkową.


Jednak nie tylko aspekty zdrowotne sprawiają, że jest ono naprawdę godne polecenia. Delikatny w smaku królik nadaje się świetnie do wielu typów dań. Przyrządza się z niego pieczenie, pasztety i potrawy duszone. Za najbardziej wartościową część uważany jest comber króliczy. Często też wykorzystuje się udka, których przygotowanie jest podobne do udek kurczaka i daje duże pole możliwości.


Zapraszamy do naszej restauracji, by skosztować królika przyrządzonego według pomysłu naszego Szefa Kuchni.