Słodkie i soczyste truskawki to jedne z najbardziej lubianych owoców.

Są uprawiane w całej strefie umiarkowanej i chłodniejszej części strefy podzwrotnikowej. Największym producentem są Stany Zjednoczone, a Polska plasuje się na 7. miejscu. Jednak Pomorze ma swój szczególny udział w promowaniu tych owoców, gdyż to właśnie truskawka kaszubska (kaszëbskô malëna) została zarejestrowana jako Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG).

Znane nam wszystkim truskawki to w rzeczywistości krzyżówka dwóch gatunków poziomek, której dokonano 300 lat temu. Są soczyste, aromatyczne, miękkie i słodkie, a ponadto zawierają bogactwo wartościowych składników. 100 g truskawek pokrywa całodzienne zapotrzebowanie na witaminę C, zawiera także spore ilości witamin z grupy B oraz witaminy A i E. Jest w nich też duża zawartość minerałów, w szczególności wapnia, żelaza i fosforu. Składniki te sprawiają, że truskawki wykazują właściwości antydepresyjne, chronią przed anemią i chorobami wywołanymi stresem oksydacyjnym np. niektórymi nowotworami, a także dodają urody skórze, włosom i paznokciom. Są one polecane cukrzykom i osobom pragnącym schudnąć, gdyż zawierają niewiele kalorii, a przy tym sporo błonnika i regulują poziom cukru we krwi.

Ze względu na właściwości moczopędne (w 90 % składają się z wody)  i zasadotwórcze zaleca się je przy schorzeniach nerek i reumatyzmie. Sok z truskawek ma właściwości bakteriobójcze, podobnie jak czosnek czy cebula. Obecnie prowadzi się również badania nad ich działaniem przeciwwirusowym. Nie zapominajmy także o tym, że w towarzystwie szampana są świetnym afrodyzjakiem!

Ich walory smakowe można podziwiać pod wieloma postaciami. Oczywiście są wystarczająco wspaniałe solo, jednak wyśmienicie komponują się również z innymi produktami. Tradycyjnie stosuje się je w deserach, smakowite połączenie stanowią na przykład z rabarbarem zapieczone pod kruchym ciastem lub z innymi owocami jagodowymi podane z bitą śmietaną. Można również przygotować z nich zupę na ciepło lub też w formie owocowego gaspacho, orzeźwiający koktajl lub smoothie. Truskawki stanowią także znakomity dodatek do wytrawnych sałatek na przykład z ricottą i awokado. Ostatnio modne jest dopełnianie dań mięsnych dodatkiem truskawek choćby w postaci sosu. Nie można nie wspomnieć o wspaniałej nalewce z truskawek.

Warto wykorzystać sezon w pełni i skorzystać z oferty Verres en Vers uzupełnionej o nowe propozycje z truskawkami.