Przełom czerwca i lipca to najlepszy okres na nowalijki. Możemy cieszyć się teraz ogromnym bogactwem młodych warzyw – apetycznych i zdrowych. 

Po długim okresie nudy i monotonii na targach królują kuszące rzodkiewki, szczypiorek, jędrna sałata, krupiąca kalarepka, mięsiste pomidory i soczyste ogórki. Wielu z nas czekało niecierpliwie także na pyszne młode ziemniaki i marchewkę.

Istnieje mnóstwo kontrowersji wokół kwestii spożywania nowalijek. Naukowcy przestrzegają przed jedzeniem warzyw wyhodowanych na samym początku sezonu (kwiecień, maj), gdyż zazwyczaj są one zbyt obficie nawożone, co powoduje w nich wzrost ilości azotanów. Związki te przyjmowane w nadmiernej ilości mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworów. Nie ma jednak powodu do obaw, jeśli kupujemy warzywa ze sprawdzonego źródła i przestrzegamy kilku zasad. Pamiętajmy, żeby nie przechowywać warzyw w foliowych, nieprzepuszczalnych opakowaniach. Wczesne pomidory i ogórki warto obrać ze skórki, ponieważ to pod nią gromadzą się największe ilości szkodliwych azotanów. Wszystkie warzywa należy też obficie wypłukać zimna wodą.

Wszelkie dylematy – jeść czy nie? – znikają w czerwcu, ponieważ teraz uprawa warzyw opiera się raczej na bogactwie natury, dostępie słońca i deszczu, niż na sztucznych wspomagaczach. Młode warzywa są źródłem witamin i mikroelementów. Sałata zawiera dużo witamin C, A, E, D, B6oraz wapń, magnez i żelazo. W rzodkiewce jest sporo witaminy C i B1. Pomidory, oprócz witamin C i A, dostarczają likopenu - związku o silnych właściwościach antynowotworowych. Szczypiorek zawiera związki siarki o właściwościach leczniczych oraz wiele witamin i pierwiastków. Cudowne właściwości posiada natka pietruszki. Jest nie tylko wspaniale aromatyczna i wzbogaca każde danie, ale też stanowi znakomite źródło witamin A, C, PP i kwasu foliowego oraz najważniejszych minerałów. Jedna łyżeczka natki wystarczy, by dostarczyć sobie dziennej dawki wszystkich witamin. Wykazano, że wpływa pozytywnie na wzrok, zapobiega anemii, krzywicy, odtruwa organizm oraz działa moczopędnie. Młode ziemniaki jedzone wraz z cienkąskórką zawierają m. in. dużo witaminy C, potasu obniżającego ciśnienie i wapnia wzmacniającego kości.

W menu naszej restauracji znajdą Państwo wiele ciekawych potraw z nowalijkami. Na przystawkę szczególnie polecamy sałatkę z młodych buraczków z błękitnym serem, a jako danie główne kurczaka konfit z nowalijkami i krokietem z bobu. Smacznego!