Brzoskwinie, morele, nektarynki - kto ich nie lubi? Nieodłącznie kojarzą się ze słonecznym latem.

Są soczyste, słodkie i aromatyczne, a przy tym wyjątkowo zdrowe. Mają wiele zastosowań kulinarnych, a mnogość odmian sprawia, że dania z ich udziałem nie mogą się nudzić.

Wszystkie należą do jednego rodzaju Prunus, czyli śliwa. Charakteryzują się jasnym miąższem – zależnie od odmiany, w kolorze od białego do intensywnie pomarańczowego. Skórka jest gładka bądź lekko omszona. Miąższ, raczej zwarty i soczysty, okala pojedynczą pestkę. Owoce z reguły okrągłe bądź owalne, ale występują również odmiany spłaszczone z malutką pestką. Wywodzą się z Chin, a obecnie hodowane są w wielu zakątkach świata. Wymagają jednak cieplejszego klimatu, w Polsce są uprawiane, jednak wiosenne przymrozki potrafią nieodwracalnie zniszczyć delikatne pąki kwiatów.

Owoce te powinny znaleźć stałe miejsce w naszej diecie, ponieważ są prawdziwą skarbnicą zdrowia. W sezonie cieszmy się świeżymi owocami, a poza nim możemy raczyć się suszonymi morelami i brzoskwiniami. Wszystkie są cennym źródłem błonnika, beta-karotenu, witamin B, PP, szczególnie minerałów: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i potasu (zwłaszcza suszone morele). Ze względu na swoje zdrowotne właściwości są rekomendowane kobietom w ciąży, w okresie menopauzy, palaczom oraz osobom chorym na anemię, reumatyzm, nadciśnienie, miażdżycę. Działają przeciwnowotworowo, moczopędnie, są też wykorzystywane w kosmetyce, ponieważ ich składniki upiększają skórę.

Ze względu na atrakcyjny wygląd i łatwość oddzielenia pestki owoce te są często podawane na surowo w ramach deseru. Mają jednak szereg innych zastosowań. Nadzwyczajny aromat brzoskwiń, nektarynek i moreli sprawia, że często wchodzą w skład bardziej złożonych deserów. Są szczególnie popularne w kuchni francuskiej, jako nadzienie do rogalików z ciasta francuskiego lub tart owocowych.

Natomiast Szef kuchni Verres en Vers poleca: Truflę z białej czekolady z pieczoną brzoskwinią w miodzie.  Ale morele czy brzoskwinie to również wyśmienity dodatek do mięs. Duszone lub częściej suszone są stosowane jako farsz do pieczonego schabu czy filetów z piersi kurczaka. W naszej restauracji połączyliśmy te owoce z: Grillowaną piersią kaczą z serową brioszką.