Gruszka miłosna, jajko krzewiaste, bakman. Co kryje się pod tymi nazwami?

Jest to dobrze znany i coraz częściej obecny w polskiej kuchni – bakłażan (jeszcze inaczej - oberżyna). Pochodzi z Indii, a do Europy zawędrował za sprawą Maurów. W Polsce uprawiany od XVI wieku, jednak początkowo wyłącznie jako roślina ozdobna. Dopiero trzy wieki później doceniono jego wartości smakowe i odżywcze. Obecnie jest szczególnie popularny w krajach śródziemnomorskich. Najlepiej smakuje pieczony lub grillowany - grillowane plastry bakłażana świetnie sprawdzają się do zwijania roladek. Można go także nadziewać dowolnymi farszami i zapiekać. Świetnie pasuje do wszelkich zapiekanek i gulaszów, w wśród nich są dobrze znane potrawy rodem z kuchni greckiej – na przykład moussaka czy francuskiej – ratatouille.

Bakłażany są często polecane w różnego rodzaju dietach – odchudzających i zdrowotnych. Wynika to z faktu, iż bakłażan zawiera jedynie około 20 kcal w 100g i w 90 % składa się z wody, tylko 2 % stanowią cukry, a dodatkowo zawiera naprawdę sporą dawkę błonnika. Przy tym jego skórka (a dokładnie zawarta w niej nasunina) ma właściwości przeciwnowotworowe. Ponadto zajadają bakłażany poprawiamy przemianę materii, zapobiegamy chorobom układu krążenia i obniżamy poziom cholesterolu we krwi. Ze względu na swoje właściwości i strukturę jest często wykorzystywany w kuchni wegetariańskiej jako substytut mięsa. Niejedzenie mięsa znajduje coraz większą rzeszę zwolenników. Czy jest to tylko moda czy raczej filozofia życia?

Już w starożytności stosowano diety jarskie, gdyż pomagają one oczyścić organizm. Obecnie znanych jest już co najmniej kilka odmian wegetarianizmu, różniących się typami dopuszczalnych pokarmów. Niektórzy oprócz mięsa rezygnują także z jajek, nabiału, przetworzonych warzyw i owoców i innych. Coraz częściej odwracamy się od dań mięsnych, ze względu na skrupuły moralne, ekologiczne lub dla zdrowia. Niezależnie od pobudek, nawet jeśli nie chcemy rezygnować z mięsa, warto raz na jakiś czas poeksperymentować w kuchni z warzywami lub skusić się w restauracji na wykwintne dania jarskie, które zasmakują także mięsożercom.

Wegetarianom i wielbicielom bakłażanów nasza restauracja szczególnie proponuje:

Zapiekankę z bakłażana z cykorią, kozim serem i suszoną śliwką.