Wielu z nas myśli o niej zaraz po przebudzeniu i nie wyobraża sobie bez niej poranka. 

Idealnie pasuje na każde spotkanie towarzyskie. Postawi nas na nogi, gdy potrzebujemy szybkiego zastrzyku energii. Co to takiego? Napój o niezwykłej mocy i smaku – kawa. 29 września przypada Miedzynarodowy Dzień Kawy. Jest to jedna z okazji, aby poszerzyć swoją wiedzę na jej temat i rozkoszować się jej smakiem w innej niż zazwyczaj formie.

Kawa to napój sporządzany z palonych, a następnie mielonych ziaren kakaowca. Najsłynniejsze odmiany kawy to robusta i arabica. Uprawa kakaowca wymaga odpowiedniego klimatu. Arabicę uprawia się w klimacie subtropikalnym, w wysokich temperaturach, na wysokościach 600-1200 m n.p.m. (owoce pojawiają się co drugi sezon) lub w klimacie równikowym, gdzie występują częste deszcze, na wysokościach 1200-2000 m n.p.m. (roślina ciągle owocuje). Robustę uprawia się w okolicach równika, na równinach lub na wysokości 400-600 m n.p.m. Robusta zawiera nawet 50 % więcej kofeiny niz arabica.

Filiżanka kawy o wyjątkowym smaku i aromacie stanowi najlepsze dopełnienie deseru. Jednakże kawa jest też często jednym z głównych komponentów deserów, ale także dańwytrawnych. Kto z nas nie lubi kawy mrożonej podanej z lodami, kawy „z prądem” (z dodatkiem rumu), kawowych ciast? Jednak jest też cała rzesza dań mięsnych z kawą – w jej towarzystwie szczególnie ciekawie smakuje mięso kacze, atakże kurczak i wieprzowina.

Co sprawia, że ludzie na całym świecie uwielbiają kawę? Z pewnościa smak i zapach, jednak niemniej ważne jest działanie pobudzające. Kofeina zawarta w ziarnach kawy znosi zmęczenie psychiczne i fizyczne, usprawnia myślenie i pamięć. Naukowcy rekomendują spożycie około 4 filiżanek kawy dziennie, gdyż liczne badania pokazały, iż, miedzy innymi, zmniejsza ryzyko zachorowania na szereg schorzeńnp. marskość wątroby, niektóre nowotwory, cukrzycę typu II, chorobę Parkinsona. Co ciekawe, wbrew istniejącemu stereotypowi, nie wykazano związku miedzy spozyciem kawy a nadciśnieniem. Zatem pijmy kawę na zdrowie!

Picie kawy to dla wielu rytuał, a jej przygotowywanie to niemalże sztuka. Bariści prześcigają się w pomysłach jak jeszcze bardziej uatrakcyjnić „małą czarną” i zaskoczyć amatorów tego napoju. Korzystajmy z ich umiejętności i z okazji Miedzynarodowego Dnia Kawy wybierzmy się na nieśpieszną kawę poza domem.