Ryby to niezwykle cenne źródło białka i wielu składników odżywczych, jedzone dwa razy w tygodniu pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie.

Wielbicieli ryb nie trzeba namawiać do ich częstego spożywania, jednak tych nieprzekonanych zachęcamy do wypróbowania wyśmienitych dań rybnych naszego Szefa Kuchni przygotowanych ze szczególną dbałością o jakość i dobór składników. W tym miesiącu Verres en Vers poleca: Filet z halibuta z kaszą jaglaną, zielonym groszkiem, szalotką i sosem holenderskim.

Halibut (in. kulbak) to jedna z bardziej lubianych ryb, jest ceniona za wyjątkowy smak, znikomą ilość ości i wysokie wartości odżywcze. Halibut to morska ryba, należąca do rodziny flądrowatych i osiągająca imponujące rozmiary - nawet do 3-4 m długości i 300 kg wagi. Występuje głównie w zimnych głębinach Oceanu Atlantyckiego - w Morzu Północnym, Białym, u północnych wybrzeży Kanady i Grenlandii. Wyróżniamy trzy gatunki halibuta - czarny, niebieski i biały, których kolor zależy od miejsca występowania.

Mięso halibuta jest polecane w wielu dietach, ponieważ zawiera dużą ilość wysokowartościowego białka oraz, ze względu na małą zawartość tłuszczu, jest niskokaloryczny (91 kcal/100 g), podobnie jak dorsz (82 kcal/100 g). Halibut jest też doskonałym źródłem witamin B6, B12 oraz PP, a także składników mineralnych, szczególnie selenu, potasu, magnezu i fosforu. Mimo, że ma mało tłuszczu to  jest bogaty w kwasy omega-3 i omega-6, które pomagają obniżać ryzyko chorób serca i układu krwionośnego oraz poprawiają pamięć i procesy myślowe, a ponadto łagodzą stany reumatyczne i obniżają poziom cholesterolu.

Halibut ma charakterystyczny smak, który nie wymaga dodatku żadnych specjalnych przypraw, zawiera również niewiele ości, co sprawia, że jest to ryba bardzo przyjemna w przygotowaniu. Świetnie nadaje się do smażenia, gotowania, pieczenia i grillowania. Bardzo popularny jest także wędzony halibut - wspaniały do pieczywa i sałatek.

Smacznego!