Nasz Szef Kuchni dzieli się z Wami swoimi przepisami.
Dziś prezentuje danie z okonia morskiego z koprem włoskim i młodymi ziemniaczkami.
Danie proste, szybkie i przepyszne. Idealne na świąteczne rodzinne spotkanie. 


 

Składniki:

Okoń morski – 1 szt.

Ziemniaki małe – 300 g

Koper włoski – 1 szt.

Natka pietruszki - 1 pęczek

Koper włoski ziarno - 20 szt.

Cytryna marynowana – 60 g

Oliwa z oliwek – 50 ml

Sól, pieprz do smaku

Rzeżucha

Farsz:

Orzechy makadamia – 50 g

Natka pietruszki – 1 pęczek

Bazylia świeża – 1 pęczek

Koper – 1 pęczek

Koper włoski – 30 g

Cytryna marynowana – 30 g

Oliwa z oliwek – 20 ml

Sól, pieprz do smaku

 

 

Ziemniaki, koper włoski, natka pietruszki, przyprawy i oliwa z oliwek na 15 min do pieca. W tym czasie przygotowujemy rybę - skrobiemy, oczyszczamy. W moździerzu ucieramy orzechy, koper włoski, cytrynę, zieleninę i przyprawy. Faszerujemy rybę, resztę farszu mieszamy z oliwą i polewamy rybę. Układamy na podpieczonych ziemniakach.

Pieczemy 18 min – 200 C