Nasz Szef Kuchni dzieli się z Wami swoimi przepisami.
Dziś prezentuje danie z okonia morskiego z koprem włoskim i młodymi ziemniaczkami.
Danie proste, szybkie i przepyszne. Idealne na świąteczne rodzinne spotkanie.
Składniki: Okoń morski – 1 szt. Ziemniaki małe – 300 g Koper włoski – 1 szt. Natka pietruszki - 1 pęczek Koper włoski ziarno - 20 szt. Cytryna marynowana – 60 g Oliwa z oliwek – 50 ml Sól, pieprz do smaku Rzeżucha | Farsz: Orzechy makadamia – 50 g Natka pietruszki – 1 pęczek Bazylia świeża – 1 pęczek Koper – 1 pęczek Koper włoski – 30 g Cytryna marynowana – 30 g Oliwa z oliwek – 20 ml Sól, pieprz do smaku
|
Ziemniaki, koper włoski, natka pietruszki, przyprawy i oliwa z oliwek na 15 min do pieca. W tym czasie przygotowujemy rybę - skrobiemy, oczyszczamy. W moździerzu ucieramy orzechy, koper włoski, cytrynę, zieleninę i przyprawy. Faszerujemy rybę, resztę farszu mieszamy z oliwą i polewamy rybę. Układamy na podpieczonych ziemniakach.
Pieczemy 18 min – 200 C