Są bardzo aromatyczne, mają piękny, intensywny, ciemnofioletowy kolor i co najważniejsze - są bardzo zdrowe.

W Polsce najpopularniejsze są śliwki fioletowe, podłużne węgierki oraz słodsze renklody (żółte lub zielone) i mniejsze, mirabelki. Odmianą doskonałą do suszenia są węgierki.

Nie dość, że pięknie wyglądają i doskonale smakują, to jeszcze są bogate w składniki odżywcze – zawierają witaminy C, E, A, B6, K, PP, błonnik, magnez, żelazo, potas, fosfor, bar i polifenole. Ponadto, są bogate w antyoksydanty – flawonoidy, tanin, naringeniny, hesperydyny. Dzięki sporej zawartości witaminy C i przeciwutleniaczy, śliwki przyczyniają się do ujędrnienia skóry i powstrzymania procesów starzenia. Co ciekawe, w aptekach możemy zakupić różnego rodzaju preparaty z wyciągiem z tych owoców. Ich właściwości, poza przeciwzmarszczkowymi, pozwalają również na głębokie oczyszczenie skóry oraz zwężenie porów.

Śliwki przyczyniają się również do odchudzania. Dzięki zawartości pektyn, oczyszczają organizm z toksyn, poprawiają przemianę materii oraz regulują gospodarkę kwasów żółciowych. Ponadto, pektyny zapewniają uczucie sytości, zatem przez jakiś czas po zjedzeniu śliwek, żołądek jest pełen. Wyciąg z tych owoców niszczy komórki nowotworowe i powstrzymuje wchłanianie cholesterolu.

Śliwki są nieodłącznym składnikiem jesiennego menu w polskich domach i restauracjach. Możemy z nich przyrządzić przeróżne przetwory - dżemy, powidła, kompoty, czy też upiec ciasto ze śliwkami, które doskonale smakuje i zawsze wychodzi.

Składniki:

200 g masła, 200 g cukru pudru, 4 jajka 250 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruszonka: 125 g masła, 1 szklanka mąki, 1/2 szklanki cukru oraz 800 g śliwek węgierek, cukier puder do posypania

Przygotowanie:

roztopić masło i ostudzić, następnie wymieszać z mąką oraz cukrem. Wstawić do lodówki. Masło wyjąć z lodówki, aby zmiękło. Śliwki opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na połówki lub ćwiartki, usunąć pestki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Ciasto mikserem ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez minimum 8 minut. Nie przerywając ucierania, dodawać kolejno po jednym jajku, w około 4 minutowych odstępach czasu. Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksować już na mniejszych obrotach miksera, i krócej, do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię, rozłożyć śliwki i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 60 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!