Kacza wątróbka, czyli foie de canard, ma delikatne, wykwintne mięso, o gorzkawym posmaku. Zazwyczaj jest duszona lub smażona.

 

Jest przygotowanie zaczynamy od pokrojenia mięsa na mniejsze kawałeczki, następnie odsączamy nadmiar wilgoci ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mące. Tak przygotowane mięso smażymy na patelni lub pieczemy na ruszcie.

Wątróbkę możemy również zmielić i przyrządzić z niej wyśmienity pasztet.

Foie gras to przysmak doskonale znany we Francji – to nic innego, jak delikatny pasztet lub mus z wątróbki z kaczki (lub gęski), które są specjalnie tuczone. Największym producentem i konsumentem foie gras jest właśnie Francja, choć produkowany jest również – choć na mniejszą skalę - w USA i Chinach. Produkcja foie gras (co w wolnym tłumaczeniu znaczy "stłuszczona wątroba") budzi wiele kontrowersji, polega bowiem na tuczeniu kaczek – wówczas ich mięso i podroby smakują najlepiej. Z racji wysokich wymagań, cena tego przysmaku jest bardzo wysoka.

Kacza wątróbka jest doskonałym źródłem białka, żelaza, fosforu, potasu i witamin z grupy B. Jest dość kaloryczna, należy zatem konsumować ją z umiarem.