Nadeszła Wielkanoc. To jedno z najważniejszych świąt, podczas których obrzędy religijne przeplatają się z pięknymi tradycjami ludowymi.

To także czas spotkań z bliskimi przy świątecznym stole, którym towarzyszy cudowna wiosenna aura. Wielkanoc upamiętnia najważniejsze wydarzenia w historii chrześcijaństwa – śmierć i zmartwychwstanie Chrystusa. Po długim okresie postu, stanowiącego czas wyrzeczeń i refleksji, nastał czas przepełniony radością. Na całym świecie chrześcijanie obchodzą te święta niezwykle uroczyście i uczestniczą w uroczystościach kościelnych.

W różnych krajach istnieją różne zwyczaje, które w dużej mierze są dedykowane dzieciom. We Francji i Niemczech dorośli chowają w domu i w ogrodzie różne smakołyki np. czekoladowe jajka i zajączki, których dzieci poszukują z wielkim zapałem w niedzielę wielkanocną. Podobne zabawy odbywają się także w Australii i Stanach Zjednoczonych. W USA bardzo popularne jest organizowanie konkursów na najciekawszy Easter Bonnet, czyli kapelusz z motywami świątecznymi. W Szwecji dziewczynki przebierają się za wielkanocne wiedźmy, chodzą po domach i w zamian za świąteczne kartki z życzeniami otrzymują słodycze. W Wielkiej Brytanii urządzane są konkursy, w tym na najszybsze turlanie jajek ugotowanych na twardo.

W naszym kraju mamy bardzo wiele zwyczajów związanych ze świętami wielkanocnymi. Jednym z najważniejszych jest rodzinne przygotowywanie i święcenie koszyka (tzw. święconki), w którym znajdują się chleb, malowane jajka (pisanki), kiełbasa, sól, pieprz, zielone gałązki, baranek i słodycze. Każda z rzeczy znajdujących się w koszyku ma symboliczne znaczenie. Podczas świątecznego śniadania cała rodzina dzieli się poświęconym poprzedniego dnia jajkiem. Innym zwyczajem jest oblewanie się wodą w tzw. lany poniedziałek (inaczej: śmigus-dyngus), co niewątpliwie najwięcej radości przynosi dzieciom i młodzieży. Tradycja ta ma symbolizować oczyszczenie.


Święta nieodłącznie wiążą się także z tradycjami kulinarnymi. Wielkanoc niesie nam ogromną różnorodność świątecznych potraw. W Polsce najważniejsze jest niedzielne śniadanie, kiedy to na stole, na znak zakończenia postu, pojawia się duży wybór mięs w postaci pieczeni na zimno i pasztetów. Najpopularniejsza jest pieczona szynka podawana z ćwikłą i chrzanem. Ponadto muszą się tam znaleźć jajka pod różną postacią – z majonezem, obficie posypane szczypiorkiem lub faszerowane różnymi pastami. Wśród słodkości królują drożdżowe babki, słodkie mazurki i wykwintne serniki. Natomiast na obiad podawany jest żurek, koniecznie z jajkiem i białą kiełbasą, a na drugie danie pieczeń.


Wielkanoc to czas wyjątkowy, zatem warto spędzić ten niezapomniany, świąteczny czas rozkoszując się wykwintnymi daniami w Verres en Vers. Dzięki połączeniu sezonowych i luksusowych produktów nasze propozycje wprawią każdego w wiosenny i jednocześnie uroczysty nastrój. Zapraszamy!

Polecamy nasze świąteczne dania z karty: 

Consomme wołowe z makaronem gryczanym, boczniakami i lubczykiem
Grasica cielęca z topinamburem, duszonym rabarbarem i pianką orzechową
Pieczony filet z halibuta na młodych ziemniakach z patelni z kurkami i szparagami
Stek z polędwicy wołowej z frytkami, pieczonymi warzywami, borowikiem i demi glace
Migdałowy biszkopt z kwaśną śmietaną i owocami jagodowymi
Ciastko czekoladowe z serem roquefort i lodami orzechowymi