Grillowanie to nie tylko jedna z wielu technik kulinarnych – dla niektórych osób to wręcz rytuał. 

Jest to metoda szczególnie bliska mężczyznom, nawet tym, którzy na co dzień nie wykazują się kulinarnie. Panowie przy grillu czują, że panują nad sytuacja, a przewracanie mięsa i kontrolowanie temperatury żaru traktują jak sztukę. Dowodem na wyjątkowość tej metody jest organizowanie międzynarodowych konkursów w grillowaniu, a mistrzami są Amerykanie. Sezon na grilla rozpoczyna się z początkiem maja - tzw. „długim weekendem majowym” i trwa przez całe lato.  Krótkie wypady za miasto z rodziną i przyjaciółmi sprzyjają wspólnemu biesiadowaniu pod chmurką, a nic tak nie smakuje jak potrawy świeżo zdjęte z gorącego grilla. Grillować można prawie wszystkie produkty – od mięsa i ryb przez warzywa i owoce aż do serów i pieczywa. Dym pochodzący ze spalania węgla drzewnego nadaje potrawom niesamowity aromat i smak.

W czasie majówek najczęściej grilluje się kiełbasę, szaszłyki, karkówkę i chleb. Jednak grillowanie daje praktycznie nieograniczone możliwości – do tego celu nadaje się praktycznie każdy rodzaj mięsa. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia marynata, a jej skład zależy jedynie od naszej wyobraźni. Pyszne są także ryby z rusztu – soczyste i delikatne. Warzywa nabierają zupełnie nowy wymiar smaku. Na grillu można też przygotować owocowy deser – szczególnie polecamy słodkie ananasy lub banany nadziewane gorzką czekoladą. Równie ważne są także dodatki do grillowanych potraw – sosy, surówki i lekkie sałatki, które dopełnią naszą ucztę.

Grillowanie jest uznawane za zdrową metodę przyrządzania potraw, należy jedynie nie dopuścić do kapania tłuszczu na rozżarzony węgiel poprzez stosowanie aluminiowych tacek. Udowodniono także, że marynowanie sprzyja ograniczeniu powstawania niekorzystnych dla naszego zdrowia substancji.

Gdy ciepłe dni się skończą, a ochota na grillowane potrawy nie minie, można w warunkach domowych skorzystać z grilla elektrycznego i uzyskać zbliżony efekt. 

Życzymy wszystkim udanego grillowania, a głodnych niecodziennych dań z grilla zapraszamy do Verres en Vers na:

Grilowaną pierś kaczą z sosem gruszkowym, owocami i serową broszką (karta restauracji)

lub

Grillowany antrykot z frytkami i masłem czosnkowym (karta tarasowa)

 

 

© 2014 Verres en Vers | realizacja: Nabucco