Historia piwa rozpoczęła się 4000 p.n.e. w Mezopotamii, ale prawdopodobnie już 2000 lat wcześniej Amerykanie produkowali je z kukurydzy.

Obecnie piwo znajduje się na trzecim miejscu najczęściej spożywanych napojów na świecie, zaraz za wodą i herbatą. Polska jest na 4. miejscu na świecie w ilości spożytego piwa, wyprzedzają nas Czechy, Niemcy i Austriacy. Ogromna popularność piwa przejawia się również w niezliczonej ilości konkursów, festiwali i różnego rodzaju wydarzeń poświęconych temu trunkowi. W najbliższy poniedziałek (25.05) obchodzimy Święto Piwowara. To świetna okazja, aby spotkać się ze znajomymi i uraczyć smakiem piwa. Jest to także dzień, w którym możemy docenić pracę piwowarów, dzięki którym cieszymy się wielką różnorodnością gatunków i marek piwa. Taki dzień to także okazja dla lokalnych, małych browarów do zaprezentowania swoich produktów.

Podstawowe surowce do produkcji piwa to: jęczmień, chmiel, woda i drożdże. W powstawaniu piwa można wyróżnić kilka głównych etapów, począwszy od produkcji słodu, produkcji, a następnie fermentacji brzeczki, leżakowania i dojrzewania, kończąc na filtracji i rozlewania piwa.

Piwa można pogrupować na podstawie kilku czynników. Powszechnie obowiązuje podział ze względu na zawartość alkoholu na piwa bezalkoholowe, lekkie, pełne i mocne. Ponadto, każde z piw można zaklasyfikować do grupy fermentacji górnej (w wysokiej temperaturze) lub dolnej (w niskiej temperaturze). Najpopularniejsze gatunki należące do grupy górnej fermentacji to: stout, ale, porter, piwo pszeniczne, natomiast do grupy dolnej fermentacji: pilzner, lager, koźlak, piwa marcowe, portery bałtyckie. Można również dzielić piwa zależnie od rodzaju słodu np. na jęczmienne i pszeniczne.

Karta Verres en Vers proponuje również szeroki wybór piw. Wśród polskich gatunków polecamy Tyskie – warzone zgodnie z tradycyjną recepturą i charakteryzujące się łagodną goryczką oraz Lech Premium – orzeźwiające, o zbalansowanym smaku. Jeśli lubimy poszerzać swoje horyzonty, sięgnijmy po piwo z kolekcji Książęce. Do wyboru są: Ciemne Łagodne o bogatym bukiecie smaków, Czerwony Lager polecany do mięs oraz Złote Pszeniczne – delikatne, niefiltrowane, cudownie gaszące pragnienie. Dla wielbicieli klasycznych marek zagranicznych mamy doskonałe w smaku piwo holenderskie Grolsch oraz ceniony czeski Pilsner Urquell.