Verres en Vers żegna lato i wita nas nową kartą menu na sezon jesień-zima! 

Menu charakteryzuje się różnorodnością i bogactwem produktów sezonowych. Dania skomponowane są w taki sposób, aby w chłodne dni nas syciły i rozgrzewały. Każde z nich jest zaskakujace i wykwintne. Jak zwykle nie zabraknie propozycji, które zaspokoją najbardziej wymagających smakoszy.  

W tym sezonie mają Państwo do wyboru więcej propozycji przystawek. Wśród nich znalazła się klasyczna deska serów, jednak tym razem z dodatkiem marmolady śliwkowej. Na szczególną uwagę zasługuje absolutna nowość - suszony udziec z jelenia z serem pleśniowym, pistacjami i konfiturą jarzębinową. Wegetarianie zachwycą się sałatkami - z ziemniakami, pieczarkami brynatnymi i kozim serem lub z jarmużem, pieczoną dynią, jabłkiem i dressingiem maślankowym.

Po przystawce szczególnie polecamy zupę z muli z białymi warzywami z dodatkiem wina Chablis lub delikatną zupę krem z topinambura podaną ze smażoną gruszką.

Kartę dań głównych otwiera stek z tuńczyka serwowany w towarzystwie warzyw - pora z orzechami, pieczonego kopru włoskiego i frytek z selera. Jest to danie dietetyczne, lekkie, ale pełne smaków. Dla wielbicieli polskich akcentów polecamy polędwicę wieprzową z babką ziemniaczaną lub kaczkę konfit z szarymi kluskami. Dla wegetarian przygotowaliśmy równie sycące danie - polskie kluski z sosem z koziego sera i szpinakiem. Pod koniec roku na stołach króluje dynia, także Verres en Vers korzysta z jej wyjatkowego smaku i proponuje placek dyniowy ze smażonymi grzybami z dodatkiem chrzanu i rozmarynu. Szef kuchni poleca stek z polędwicy wołowej, do którego sami możemy dobrać dodatki.

Jesienno-zimowe desery opierają się na sezonowych owocach, takich jak śliwki, jabłka czy mandarynki oraz aromatycznych przyprawach i ziołach. Ciasto czekoladowe podajemy z domowymi lodami waniliowo-miodowymi i kompotem z suszonych owoców. Im bliżej zimy, tym chętniej wybieramy ciasta z jabłkami oraz pierniki, u nas z nietypowymi dodatkami - musem kokosowym, melisą i konfiturą mandarynkową. Takim deserom na prawdę nie warto się opierać!

Nowością jest możliwość zakupu dwóch lub trzech dań w stałej cenie 50 i 70 zł.

Zapraszamy serdecznie!

 

© 2014 Verres en Vers | realizacja: Nabucco