Już w starożytnych czasach Celtowie wierzyli, że w ostatni dzień roku według ich kalendarza (31 października) dusze zmarłych odwiedzają ziemię. 

Tego dnia Celtowie gromadzili się i rozpalali ogniska, aby odstraszyć złe duchy i odesłać je z powrotem do świata podziemnego. Ponadto aby uchronić się przed pechem, Celtowie przyodziewali zwierzęce skóry. Rzymianie również świętowali 31 października – był to dzień bogini plonów – Pomony. Symbolem tego święta były jabłka i orzechy. W IX wieku kościół rzymskokatolicki ustanowił 1 Listopada Dniem Wszystkich Świętych, co sprawiło, że zwyczaje związane z tym okresem zaczęły się przenikać. Tak powstało Halloween – bardzo popularne święto, już nie tylko w Stanach Zjednoczonym i Wielkiej Brytanii, ale również wielu innych krajach. W tym dniu dzieci przebierają się w stroje wiedźm, duchów i innych strasznych postaci i chodząc od domu do domu wołając „cukierek albo psikus”. Jest to zabawa przyniesiona do Stanów Zjednoczonych przez imigrantów z Irlandii. Początkowo dzieci robiły różne żarty sąsiadom (na przykład zdejmując drzwi bramek wejściowych), jednak z czasem zabawy te przekształciły się w zachowania wręcz chuligańskie. Mieszkańcy chcąc zniechęcić dzieci i sprawić by zaprzestały tych procederów, zaczęli je przekupić słodyczami. I tak do tej pory dzieci w zabawie wymuszają słodycze, natomiast gdy ich nie otrzymają robią różne psikusy na przykład malują okna mydłem. Kolejnym zwyczajem jest organizowanie przebieranych przyjęć, w których uczestniczą nie tylko dzieci, gdyż także coraz więcej dorosłych bawi się w ten sposób.

​Symbolem Halloween jest lampion z dyni wyciętej w różne wzory z umieszczoną w środku świecą. Dynie nie muszą koniecznie przedstawiać strasznych czy smutnych twarzy, równie dobrze mogą być wesołe lub dekoracyjniewycięte i stanowić oryginalną jesienną ozdobę, niekoniecznie nawiązującą jedynie do Halloween. Taki lampion z dyni można postawić w ogrodzie, na balkonie lub w domu. Dynie można również wykorzystać przygotowując dania na imprezę halloweenową. Mogą to być fantazyjnie udekorowane słodkie muffinki dyniowe, dyniowy sernik, a nawet dyniowe tiramisu. Dynia to warzywo uniwersalne, jej lekko słodkawy miąższ pasuje również do dań wytrawnych, na przykład do przygotowania rozgrzewającej zupy krem z dyni, czy wegetariańskiej, ale sycącej dyniowej lasagne z kozim serem. 

Pomysłów na dania z dynią jest wiele, a my zapraszamy na te proponowane przez Szefa Kuchni Verres en Vers: placek dyniowy z smażonymi grzybami, chrzanem i rozmarynem oraz sałatkę z pieczoną dynią, jarmużem, jabłkami i orzechami.

 

© 2014 Verres en Vers | realizacja: Nabucco