Ryby mają swoich wiernych amatorów, jednak wciąż wielu z nas za nimi nie przepada. 

Często zniechęca nas forma podania i konieczność usuwania ości, a najsmaczniejsze jest właśnie jak najmniej przetworzone mięso. Dlatego najlepszym wyjściem jest wizyta w restauracji, która zadba o to, by jedzenie wybranego przez Państwa dania stanowiło niczym nie zmąconą przyjemnością.   

Ryby to niezrównane źródło zdrowia -   zostały zakwalifikowane jako grupa żywności funkcjonalnej, czyli takiej która wywiera korzystny wpływ na poprawę stanu zdrowia oraz samopoczucia i zmniejszenie ryzyka chorób. Ryby i przetwory rybne zawierają dobrze przyswajalne białka o korzystnym składzie aminokwasowym (bogatym w tryptofan, lizynę, metioninę, cysteinę, treoninę), są bogate w makro- i mikroelementy (np. wapń, jod, fosfor, selen i fluor) i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Jednak przede wszystkim są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym z grupy omega-3 takich jak DHA i EPA. Według badań spożycie ryb w odpowiedniej ilości, może znacząco:

  • obniżyć zawartość trójglicerydów we krwi, 
  • zredukować ryzyko zawału serca i chorób krążenia, 
  • utrudnić odkładanie się płytek miażdżycowych, 
  • poprawić funkcjonowanie układu nerwowego (łagodzi stres i depresję, wpływa korzystnie na pamięć), 
  • obniżyć ryzyko wystąpienia stanów zapalnych (wzmacnia odporność).

W sezonie jesienno-zimowym restauracja Verres en Vers proponuje trzy nowe pozycje w menu z wykwintnymi rybami w roli głównej. 

Szczególnie polecamy stek z tuńczyka z porem, pieczonym koprem włoskim i francuskimi frytkami z selera. Tuńczyk, poza tym, ze jest bardzo smaczny, ma wiele innych zalet. Mięso tej ryby jest źródłem kwasów omega-3, niacyny, witamin Di B12, wapnia, żelaza, fosforu i sodu. Jest też doceniany przez dietetyków, gdyż przy małej ilości kalorii dostarcza lekkostrawnego i łatwo przyswajalnego białka. Samo zdrowie!

Zapraszamy do naszej restauracji na wypróbowanie nowych rybnych specjałów!

 

© 2014 Verres en Vers | realizacja: Nabucco