Nadszedł grudzień, więc coraz cieplej myślimy o nadchodzących Świętach, a one tuż, tuż. 

Święta Bożego Narodzenia to niewątpliwie najpiękniejszy czas w roku. Zimowe krajobrazy dorosłych nastrajają melancholijnie, a dzieci zachęcają do beztroskich zabaw. Powoli zapominamy o jesiennej słocie i ponurych, mokrych dniach. Wraz z początkiem grudnia większość z nas już intensywnie myśli o nadchodzących świętach i wyczekuje spotkań w rodzinnym gronie. Zimowa aura zachęca także do mniej zobowiązujących spotkań z przyjaciółmi przy pysznych sycących i rozgrzewających daniach przywodzących na myśl rodzinne tradycyjne potrawy świąteczne, a takimi możemy cieszyć się już od początku grudnia w Verres en Vers.

Verres en Vers skomponowała wyjątkową kartę menu na grudzień i Boże Narodzenie, w której znajdziemy dania inspirowane właśnie okresem świątecznym. Szef kuchni wykorzystał produkty typowe dla wigilijnych dań kuchni polskiej, takie jak buraki, kapusta, grzyby oraz, oczywiście, ryby i nadał im zupełnie nową formę.

Na dobry początek proponujemy tatar ze śledzia z pieczonymi ziemniakami, do tego pyszne marynowane rydze, a wszystko doprawione wędzoną papryka i świeżymi ziołami. 

Następnie polecamy zupę krem z żółtego buraka, której smak podkreśla pianka z koziego sera, a całości dopełniają chrupiące warzywa korzeniowe. 

Wśród dań głównych znalazło się coś dla wegetarian, dla wielbicieli ryb oraz dla typowych mięsożerców. Aby tradycji stało się za dość, proponujemy pieczonego pstrąga z masłem limonkowym, do niego warzywne pappardelle oraz puree z fioletowego ziemniaka. Kolejna świąteczna propozycja to ravioli z kapustą, podane z sosem grzybowym oraz jajkiem. Szef kuchni skomponował również danie mięsne z wykwintną jagnięciną w roli głównej – roladka jagnięca w sosie własnym z pieczonym brokułem, a całość zaostrzają pikle oraz pudding musztardowy.

Zwieńczeniem uroczystej kolacji jest kutia podana z lodami o smaku białej czekolady, sosem pomarańczowo-cynamonowym oraz wiórkami kokosowymi. Słodycz pełna aromatów!

Zapraszamy gorąco do naszej restauracji, nasz zespół dołoży wszelkich starań, aby poczuli Państwo niezwykłą atmosferę nadchodzących Świąt przy wyjątkowych daniach szanujących tradycję, ale jednocześnie zaskakujących.

© 2014 Verres en Vers | realizacja: Nabucco