Boże Narodzenie to jedno z najbardziej wyczekiwanych świąt w tradycji chrześcijańskiej - jest to czas wzruszających spotkań z rodziną i przyjaciółmi w otoczeniu wielu wyjątkowych zwyczajów oraz wspaniałej kuchni.

Tradycja Bożego Narodzenia w Polsce jest zakorzeniona, jest to święto bardzo rodzinne, obejmujące Wigilię Bożego Narodzenia (24. grudnia) oraz następujące po niej pierwszy i drugi Dzień Bożego Narodzenia. Najwięcej zwyczajów dotyczy Wigilii, którą obchodzi się bardzo uroczyście. Dom jest pięknie ozdobiony, w honorowym miejscu stoi  migocząca bombkami i światełkami choinka – symbol życia i odradzania się, trwania i płodności. Na stole czekają nakrycia dla gości oraz jedno dodatkowe dla zbłąkanego nieznajomego. Wieczerzę rozpoczyna zwyczaj dzielenia się opłatkiem i składania sobie życzeń. Następnie zasiada się do kolacji, na którą tradycyjnie składa się dwanaście potraw, upamiętniających dwunastu apostołów. Pod obrusem chowa się sianko przypominające o Panu Jezusie w stajence.

To właśnie w wigilijny wieczór, gdy na niebie zabłyśnie pierwsza gwiazdka, rozdawane są prezenty. O północy chrześcijanie gromadzą się w kościołach na uroczystej mszy zwanej Pasterką. Śpiewane są tam kolędy, które są nierozłącznym elementem świętowania od samego początku historii Bożego Narodzenia.

Polska Wigilia to zgodnie z tradycją dania postne. Na początek podaje się zupę grzybową, rybną, migdałową lub barszcz. Następnie na stole pojawiają się pierogi z kapustą i grzybami, groch z kapustą, czy łazanki z kapustą. Zawsze jest duży wybór ryb – karp w wielu wariantach, dorsz po grecku, łosoś pieczony oraz śledzie.  W deserach dominuje nuta korzenna, bakalie, miód i mak. Kwintesencją tych smaków jest kutia – bardzo popularny deser w regionie wschodnim Polski. Ponadto, popularne są wszelakie makowce i pierniki Do kolacji w wielu domach podawany jest także kompot z suszu – wspaniały napój na ciepło lub zimno otrzymany z suszonych jabłek, śliwek i gruszek. 

Kolejne dwa dni świąt również przebiegają w gronie rodzinnym. Wszyscy spotykają się przy stole na wspólny obiad, w czasie którego podawane są pieczone mięsa i pasztety. Bardzo popularne są pieczona szynka oraz kaczka oraz coraz częściej, na wzór Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych, indyk.

Święta Bożego Narodzenia to okres magiczny, dzięki podniosłej, rodzinnej atmosferze, licznym, pięknym tradycjom oraz potrawom, na które czekamy cały rok.

Verres en Vers życzy Państwu Wesołych Świąt!

 

 

© 2014 Verres en Vers | realizacja: Nabucco