Karnawał trwa od święta Trzech Króli (6 stycznia) do wtorku przed Środą Popielcową. 

Jest to bardzo radosny okres roku wypełniony zabawą, w postaci bali karnawałowych lub mniej zobowiązujących spotkań towarzyskich, którym zawsze towarzyszy muzyka i dobre jedzenie.

Włoska nazwa "carne vale" oznacza pożegnanie mięsa, co wskazywałoby na odwołanie do czasu świętowania przed okresem 40-dniowego wielkiego postu. Jednak inne źródła donoszą, że słowo "karnawał" pochodzi od łac. carrus navalis, czyli wozu-okrętu, który uczestniczył w uroczystościach na cześć bogini Izydy i Dionizosa w starożytnym Rzymie.

Karnawał w Rio de Janeiro i w Wenecji to prawdopodobnie najsłynniejsze imprezy na świecie. Jednak tłumy turystów przyjeżdżają również na Notting Hill Carnival w Londynie czy do Nadrenii-Westfalii w Niemczech.

Polska tradycja obchodzenia karnawału (dawniej "zapustów") sięga czasów sarmackiej szlachty, która w tym okresie urządzała huczne zabawy i tańce, a przy tym obficie jadła i piła. Wśród wyższych sfer ogromną popularnością cieszyły się również kuligi, czyli przejażdżki saniami ciągniętymi przez konie. Kuligi odwiedzały kolejne dwory na trasie i w każdym z nich ucztowano. Na Kaszubach wciąż można odnaleźć ślady dawnych tradycji, gdyż w tym regionie do tej pory bardzo radośnie obchodzi się zapusty. Karnawał to czas tłustego i obfitego jedzenia, które ma zaspokoić apetyt przed nadchodzącym postem. Chętnie przygotowuje się placki ziemniaczane, bliny, pączki, faworki.

W miastach karnawał miał bardziej elegancki charakter - organizowano bale, także przebierańców. Już na początku XVI wieku Gdańsk zasłynął w Europie ze wspaniałych balów odbywających się w bogato zdobionych wnętrzach Dworu Artusa. Obecnie również odbywają się eleganckie bale karnawałowe i bale przebierańców. Podczas imprez karnawałowych również nie może zabraknąć dobrego jedzenia i napojów. Restauracje proponują menu oparte zarówno na szerokim wyborze wykwintnych przekąsek jak i sytych
dań rodem z kuchni staropolskiej.

Zbliża się koniec radosnego świętowania. Aby odpowiednio uczcić koniec karnawału i ostatki, zachęcamy do rezerwacji stolika w Verres en Vers!


 

© 2014 Verres en Vers | realizacja: Nabucco