Tłusty czwartek to "pyszne" święto przypadające w ostatni czwartek karnawału. 

W tym dniu dozwolone, a wręcz zalecane jest, rozkoszowanie się tłustymi i słodkimi wypiekami, gdyż zgodnie z tradycją, jeśli ktoś nie zje się chociaż jednego pączka, to przyszły rok nie będzie dla niego pomyślny. Świętujmy zatem do woli!

W polskich piekarniach i cukierniach królują głównie pączki - najróżniejsze, nadziewane konfiturami, owocami, kremami, budyniami, czekoladą oraz przekładane bitą śmietaną lub też lukrowane obsypane skórką pomarańczową. Możliwości jest bez liku. Ponadto, mamy też faworki (in. chrust), czyli delikatne, kruche ciastka, smażone w głębokim tłuszczu i obsypane obficie cukrem pudrem. Zrobienie cieniutkich faworków to prawdziwa sztuka. O ile pączki można znaleźć w cukierniach przez cały rok, to faworki są wypiekiem typowo karnawałowym. Z podobnego ciasta robi się też róże karnawałowe - wyjątkowo eleganckie ciastka przypominające kwiat z odrobiną konfitury wiśniowej pośrodku. Popularne są też pączki lub oponki serowe, zupełnie inne w smaku, ze względu na dodatek delikatnego serka homogenizowanego do ciasta, ale również smażone w głębokim tłuszczu.

Inne narodowości również mają swoje tradycyjne wypieki karnawałowe. W Hiszpanii są to churros - podłużne ciastka z ciasta parzonego, w niemieckiej kuchni często przygotowuje się ausgezogene - pączki przypominające kształtem krążki, grubsze i ciemne po bokach, a w środku cieniutkie i jasne. Natomiast we Francji i Wielkiej Brytanii obchodzony jest "Tłusty Wtorek", a na stołach królują... naleśniki.

Słodkie pączki, podobne do tych, które znamy dziś, pojawiły się w polskiej kuchni dopiero w XVI wieku. Początkowo niektóre z pączków nadziewano migdałem lub orzechem, a ten kto trafił na taki wyjątkowy pączek, miał się cieszyć szczęściem i dobrobytem. Wcześniej były to wypieki sporządzane z twardego ciasta chlebowego nadzianego słoniną, boczkiem, kiełbasą lub mięsem. Takie "przysmaki" zapijano obficie wódką.

Staropolskie przysłowie mówi: "Powiedział Bartek, że dziś Tłusty Czwartek , a Bartkowa uwierzyła, dobrych Paczków nasmażyła". 

Aby tradycji stało się za dość,  4. lutego, w Tłusty Czwartek, zapraszamy do Verres en Vers - do każdej kawy mini paczek gratis!


 

© 2014 Verres en Vers | realizacja: Nabucco