Śledź to ryba występująca niemal w każdym morzu i oceanie na świecie. 

Choć bardzo powszechna, jest także pyszna i zdrowa.

Śledzie są bardzo popularne w naszym kraju, nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale także na dostępność, mnogość zastosowań kulinarnych i niską cenę. Warto jednak pamiętać również o ich znakomitych walorach zdrowotnych, które zachęcają, aby śledzie pojawiały się na naszych stołach jak najczęściej, bo jak mówi stare holenderskie przysłowie: „Jeżeli w pobliżu Ciebie jest śledź, lekarz będzie daleko”.

Śledzie występują w formie świeżej, solonej i wędzonej. Najbardziej cenione, bo najdelikatniejsze w smaku, są matiasy – młode śledzie odławiane w maju. Świeże śledzie tzw. zielone wspaniale smakują pieczone lub smażone. Warto także spróbować wersji wędzonej; piklingi to śledzie wędzone w całości w gorącym dymie, a kipery to śledzie oczyszczone i wędzone na zimno. Jednak najczęściej wykorzystujemy w naszych daniach solone filety ze śledzia, gdyż są one łatwym w przygotowaniu dodatkiem do sałatek oraz przystawką samą w sobie.  W okresie postu częściej po nie sięgamy, komponując prosty obiad w postaci śledzia w oleju czy śmietanie z dodatkiem gotowanych ziemniaków i surówek. Śledzie mają charakterystyczny smak, który znajduje rzesze amatorów, jednak osoby, które za nim nie przepadają mogą wybierać dania ze śledziami w wyrazistych przyprawach lub dodatkach, które mogą go złagodzić np. w curry lub w pomidorach.

Śledzie są rekomendowane przez dietetyków, gdyż stanowią źródło łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka oraz są dość niskokaloryczne – 160 kcal w 100 g. Ponadto, dostarczają znaczącej dawki kwasów omega-3, których korzystne dla organizmu właściwości można wymieniać bez końca. Śledzie są też doskonałym źródłem mikroelementów, takich jak żelazo, cynk, miedź, fosfor i jod oraz witamin A, D i E, które pomagają zapobiegać miażdżycy, chronią wzrok i upiększają skórę. Natomiast zawarte w nich witaminy B6 i B12 regulują metabolizm białek i węglowodanów, zapobiegają anemii i również pozytywnie wpływają na stan skóry. 

W tym miesiącu szczególnie zachęcamy do przyrządzania dań ze śledziem - niepozorną rybą o wielkich zaletach! Polecamy wypróbować przepis wg szefa Kuchni Verres en Vers Krzysztofa Kowalczyka :

Śledź po kaszubsku z wędzoną śliwką i czerwonym winem

Śledź filet wymoczony 500 g

40 g rodzynki

40 g suszona i wędzona śliwka, pokrojona na pół

100 g cebula w piórka

40 ml olej

50 g koncentrat pomidorowy

50 ml wino czerwone wytrawne

2 g papryka słodka przyprawa

Pieprz do smaku

Pęczek natki pietruszki

Marynata:

200 ml ocet biały winny

300 ml woda

30 g cukier

2 szt. liść laurowy,

5 szt. ziele angielskie

10 szt. pieprz czarny ziarno

Składniki na marynatę zagotowujemy, studzimy i moczymy śledzia min. 1 dobę.

W rondelku podsmażamy cebulę, następnie koncentrat pomidorowy i podlewamy winem, gotujemy około 2 min. Dodajemy rodzynki, śliwkę, przyprawy i dusimy na wolnym ogniu około 15 min. Odstawiamy, aby wystygł, do zimnego sosu dodajemy odcedzonego śledzia i łyżkę marynaty. Dodajemy także natkę pietruszki, podajmy z chlebem żytnim.

 

 

 

© 2014 Verres en Vers | realizacja: Nabucco