Każdego miesiąca promujemy wyjątkowe dania rybne w wykonaniu naszego Szefa Kuchni. W marcu szczególniepolecamy stek z tuńczyka serwowany z pieczonym koprem włoskim, porem z orzechami oraz francuskimi frytkami z selera.

Dlaczego tuńczyk? Otóż jest to niezwykła ryba o istotnych walorach odżywczych. Na co dzień wielu z nas wykorzystuje w kuchni głównie tuńczyka z puszki, np. w formie szybkiej przekąski, sałatki czy dania obiadowego - takiego jak makaronu z tuńczykiem i pomidorkami cherry. Mniejszą popularnością cieszą się polędwica, stek czy też ryba w całości patroszona. Polędwicę z tuńczyka można smażyć, piec, grillować lub dusić - na jej bazie powstają wyśmienite steki. Mięso tuńczyka może być też spożywane w wersji wędzonej, suszonej i surowej. Kolor surowego mięsa jest ciemnoczerwony i traci na intensywności wraz z czasem obróbki termicznej. Przygotowując tuńczyka należy pamiętać, aby nie gotować czy smażyć go zbyt długo, w przeciwnym razie stanie się zbyt suchy. 

Tuńczyk jest bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej najczęściej w postaci grillowanej lub pieczonej z prostymi dodatkami takimi jak oliwa, cytryna, tymianek i pomidory. Natomiast w kuchni japońskiej spożywa się go głównie na surowo w sushi i sashimi.

Tuńczyk, poza tym, że jest bardzo smaczny, jest też zdrowy i polecany przez dietetyków. Największą zaletą jest duża zawartość pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka (24 g białka/ 100 g mięsa) i niska kaloryczność. Poza tym, mięso tuńczyka jest bogate w witaminy A, D, niacynę i B12. Ponadto, występują w nim w znaczących ilościach minerały takie jak fosfor, wapń, żelazo czy potas. Należy jednak pamiętać, że najzdrowsze jest mięso świeże i to w nim znajdziemy również znaczne ilości kwasów omega, których nie ma w puszkowanym tuńczyku. Ilość poszczególnych składników odżywczych zależna jest również od gatunku ryby.

Tuńczyki poławiane są od starożytności i do dziś ich połowy stanowią ważną gałąź rybołówstwa. Występują głównie w Atlantyku, Pacyfiku oraz morzach przyległych, na przykład w Morzu Śródziemnym. Żyją w ławicach, potrafią niezwykle szybko pływać mimo swoich imponujących rozmiarów – największe osobniki mogą mierzyć 4 m i ważyć 700 kg. 

Cenione są na całym świecie za smak i właściwości, pozwólmy się zatem skusić na wykwintną propozycję Szefa Kuchni Verres en Vers:

Stek z tuńczyka / por z orzechami / pieczony koper włoski / francuskie frytki z selera

Zapraszamy!

 

 

 

© 2014 Verres en Vers | realizacja: Nabucco