21 marca 2016 odbędzie się druga edycja imprezy Smak Francji / Goût de France.

Jest to wspólna inicjatywa wybitnego szefa kuchni, Alaina Duccasse’a oraz francuskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych i Rozwoju Międzynarodowego. Duccasseprzypomina, że francuski posiłek od 2010 roku jest wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO i powinien być rozsławiany, aby jego dziedzictwo mogło owocować na całym świecie. Pomysł na obecny projekt zainspirowany jest Kolacjami Epikura (1912) – identyczne menu serwowane jednego dnia w wielu zakątkach świata. Założeniem Smaku Francji jest, aby jak najwięcej restauracji na całym świecie przyłączyło się do akcji proponując menu „à la française” w skład którego wchodzą: francuski aperitif, zimna i ciepła przystawka, danie główne z ryby, owoców morza, mięsa lub drobiu, francuski ser, deser z dodatkiem czekolady, wybór wini na koniec, kieliszek mocniejszego alkoholu na trawienie (digestif). Każda restauracja biorąca udział w tym wydarzeniu przygotowując francuską kolację oddaje hołd nie tylko samej wyśmienitej kuchni, ale także ideom jakie ze sobą niesie. Francuski posiłek to wspólne przeżywanie przyjemności, chęć dzielenia się z bliskimi, uznanie dla dobrej żywności oraz poszanowanie współczesnych ludzi i środowiska.

W tym roku Polska bardzo licznie, podobnie jak w przypadku pierwszej edycji, przystąpiła do wydarzenia Smak Francji – zgłosiły się 92 restauracje różnego typu z 36 większych i mniejszych miast reprezentujących nasz kraj. Szefowie kuchni zaprezentują swój kunszt kulinarny przygotowując francuską kolacje w najlepszym wydaniu, z poszanowaniem dla środowiska naturalnego, lokalnych produktów i zasad zdrowego żywienia, czyli z ograniczeniem soli, cukru i tłuszczu. Dania będą obfitować w świeże, sezonowe produkty, pochodzące z miejscowych upraw i gospodarstw. 

Pierwszego dnia wiosny, 21. marca, będziemy obchodzić święto francuskiej sztuki kulinarnej, czyli spotkanie z niezapomnianymi smakami i wspaniałą atmosferą, którego nie można przegapić. Tego wszystkiego można doświadczyć także w Verres en Vers, gdzie smak i aromat dań przybliży Państwu klimat prawdziwej francuskiej kuchni. Serdecznie zapraszamy!

Zobacz, jak wyglądała pierwsza edycja tego święta w trójmiejskich restauracjach.

 

 

 

© 2014 Verres en Vers | realizacja: Nabucco