O fantastycznym "Weekendzie za pół ceny", który ma miejsce 23. oraz 24.04.2016 r. rozmawiamy z Agnieszką Szmit, F&D Manager w Radisson Blu. 

W akcji „Weekend za pół ceny” bierzecie udział po raz trzeci. Czym zaskoczycie Gości w tej edycji? 

Wspaniałymi smakami regionalnymi. Wyciągnęliśmy wnioski z zeszłorocznej, niezwykle udanej edycji i już wiemy, czego oczekują goście. Jesteśmy po debiucie nowej, wiosennej karty i najciekawsze dania chcemy zaprezentować właśnie podczas „Weekendu za pół ceny”. Dzięki temu, goście będą mogli spróbować nie jednego, a kilku dań i w przyszłości wrócić po więcej. Nowością są odwrócone proporcje - aktualnie mamy mniej dań francuskich, a więcej dań regionalnych. 

Na co mogą liczyć Wasi wierni fani, którzy cenią Was właśnie za dania francuskie? 

 Specjalnie dla nich zaserwujemy tradycyjną zupę cebulową oraz soczysty stek, nasz bestseller. Nie zabraknie też tatara, który wywodzi się z tradycji Brasserie, ale jest też doskonale znany w kuchni polskiej. Karta została skrócona, dzięki czemu sam czas przygotowania dań będzie krótszy i - co za tym idzie - czas oczekiwania również, co na pewno ucieszy fanów inicjatywy „Weekend za pół ceny”. 

Na jakich produktach regionalnych będą bazować dania? 

Będzie przepyszny śledź bałtycki w formie przystawki, solidny filet z dorsza jako danie główne oraz… pierogi ruskie z miętą. Pierwszy raz zaserwujemy takie tradycyjne mączne danie i jesteśmy bardzo ciekawi reakcji gości. 

Podczas tego Weekendu porcje będą takie same, jak serwujecie na co dzień? 

Oczywiście, standard jest identyczny. My podchodzimy do tej akcji w 100% fair, jedyne, co się zmienia, to cena, zgodnie z zasadami tniemy ją na pół. Promocji podlegają dania główne, przystawki, desery, a nawet herbata czy wino. 

Zdradzisz, jakie danie było hitem zeszłorocznej edycji? 

Gościom najbardziej smakowała kaczka confit, która była podawana z powidłami. W karcie wiosennej kaczki już nie będzie, bo ostatnio dostępna jest wszędzie i w wielu miejscach smakuje naprawdę wspaniale, po co zatem ją powielać. Wraz z szefem kuchni stwierdziliśmy, że chcemy dać gościom coś innego, mniej popularnego, a jednak niezwykle wartościowego i smacznego. I padło na regionalne ryby. 

Dziękuję za rozmowę!

Dziękuję i zapraszam na „Weekend za pół ceny” do naszej restauracji. Będzie naprawdę pysznie! 

© 2014 Verres en Vers | realizacja: Nabucco