W piątkowy wieczór w restauracji Brasserie Verres en Vers odbyło się wyjątkowe wydarzenie - „Dedykowana kolacja Szefa Kuchni”.

Szef Kuchni, Krzysztof Kowalczyk, zaserwował zaproszonym gościom siedem dań degustacyjnych, zainspirowanych nową, wiosenno - letnią kartą restauracji. Zamysłem kolacji było zaserwowanie potraw w innym wydaniu niż to, jakie dostępne jest codziennie w restauracyjnym menu. Efekt? Niesamowite zaskoczenie i niezwykle kreatywne menu.

Przed przystąpieniem do uczty, apetyt gości zaostrzył amuse bouche w postaci musu z sera koziego i białej czekolady oraz żurawiny, zaserwowanego z wypiekanymi na miejscu krakersami. Słodko-kwaśno-słona przystawka w nieoczywisty sposób pobudziła kubki smakowe gości. 

Śledź / czerwone wino / śliwka / pianka ogórkowa / biszkopt pełnoziarnisty był pierwszym daniem degustacyjnym. Duma naszego regionu -  śledź, był niezwykle delikatny, a dodatki idealnie podkreślały jego smak. 

Żabie udka / grzyby / Bordeaux / puder z pietruszki / masło - dla wielu gości to danie było absolutną nowością. Soczyste mięso świetnie komponowało się z grzybkami, pietruszką i masłem. 

Młode buraczki / kozi ser / olej z dzikiej róży - forma podania tego dania urzekła każdego. Szaszłyki z chrupiących buraków, mus z koziego sera i sok z buraków i imbiru były bardzo orzeźwiające, ale i sycące. 

Krem ze szparag / suszona wołowina / pianka Roquefort - kolejna propozycja Szefa Kuchni stanowiła ciekawe połączenie tradycyjnej zupy-kremu ze szparag z pyszną, aromatyczną suszoną wołowiną. 

Risotto / ser Bursztyn / szczaw / nowalijki - w tym daniu słony ser Bursztyn został przyjemnie przełamany kwaśnym szczawiem. Całość dodatkowo orzeźwiły nowalijki. 

Turbot bałtycki na dwa sposoby: ciasto piwne / domowe frytki / bób oraz Confit w oleju rzepakowym / suflet szałwiowy / pomidory malinowe - Szef Kuchni zaprezentował w tym daniu swoją - znacznie zdrowszą - wersję popularnego w Wielkiej Brytanii „Fish and chips”. Ryba była soczysta, ciasto piwne chrupiące, bób smakował jak w pełni sezonu, a domowe frytki były wręcz idealne. 

Parfait waniliowy / porzeczki / wędzona czekolada / galaretka z mięty - deser, który dla każdego Szefa Kuchni stanowi największe wyzwanie, był po prostu zniewalający. Słodycz parfait podbiła niesamowicie aromatyczna wędzona czekolada, którą jedni gości porównywali do smaku dobrze wysmażonego bekonu, a inni do… świerku. Sama forma podania była również bardzo zaskakująca. 

Smak dań podkreśliły idealnie sparowane wina, dostarczone przez firmę Winners

Kolacja była absolutnie pyszna! Chapeau bas dla Szefa Kuchni!

Źródło zdjęć: Gordon Blackler https://www.facebook.com/GordonBlacklerPhotography

© 2014 Verres en Vers | realizacja: Nabucco