Któż nie kocha świeżych kwiatów? Nie brakuje ich i w naszej restauracji. Kreatywne kompozycje, które zdobią wnętrza Brasserie Verres en Vers każdorazowo zaskakują naszych gości. Skąd czerpiemy inspiracje? Jak będziemy zdobić restaurację w sezonie weselnym? Kto de facto za tym wszystkim stoi? 

Rozmawiamy z Justyną Stachowską, właścicielką firmy Projekt Kwiaty, kreatorką ozdób kwiatowych w Brasserie Verres en Vers. 

Projekty kwiatów powstają spontanicznie czy są zaplanowane? 

Zawsze wcześniej planuję wszystkie ozdoby, szkicuję również ich projekty, które przed realizacją konsultuję z osobami odpowiedzialnymi za ogólny wygląd restauracji. Współpracujemy już ze sobą tak długo, że często rozumiemy się bez słów i akceptujemy swoje pomysły. 

Czy przy projektowaniu, inspiruje się Pani aktualnymi trendami? 

Najczęściej tak, w pewnym stopniu moje projekty są zgodne z trendami, ale przede wszystkim spójne z wizerunkiem i klimatem restauracji. Zawsze staram się zaskakiwać. Okazjonalne kompozycje, które przygotowuję na szczególne uroczystości, takie jak święta, są zawsze nieszablonowe.

Jakie są aktualne trendy we florystyce? 

Wszystko zależy od okazji. Jeżeli chodzi o nadchodzący sezon ślubny, to bazujemy na sezonowych kwiatach, dostarczanych od lokalnych ogrodników. Można śmiało powiedzieć, że tutaj trendy wyznacza sezonowość. 

Jeśli chodzi o śluby, to co będzie królować na stołach w nadchodzącym sezonie? 

Białe kwiaty. W tym roku ogromną popularnością cieszy się styl rustykalny i styl boho. Naturalne, lekkie, luźne kompozycje sezonowych kwiatów - już nie tak ciasno ułożone w naczyniach, ale luzem wrzucone do świeżej wody w słoikach przeplatanych naturalnym sznurkiem lub wstążką. Oraz plastry drewna. 

A Komunie Święte? Co najczęściej wybierali Goście? 

Klasyczne, białe kompozycje. Białe kuleczki, ozdoby ułożone w podłużnych naczyniach, łódkach. Bardzo popularne na tę okazję są konwalie, niezmiennie od lat. 

Jak często zmieniają się kwiatowe ozdoby w restauracji? 

Zakładamy, że raz w miesiącu, ale zdarza się częściej, ze względu na klimatyzację czy wysoką temperaturę. Chociaż zawsze szkolimy pracowników restauracji, którzy codziennie dbają o kwiaty we właściwy dla nich sposób. 

W jakich naczyniach najczęściej przygotowuje Pani kompozycje? 

Uwielbiam różnorodność, w związku z czym zawsze jest to coś innego. Łódki ceramiczne, szklane cylindry, plastry drewna - czas pokaże, co jeszcze wymyślę. W końcu ogranicza nas tylko wyobraźnia!