„Cicha noc, święta noc…” rozbrzmiewa na całym świecie zapowiadając nadejście Bożego Narodzenia - jednego z najbardziej wyczekiwanych świąt w tradycji chrześcijańskiej. To czas dla rodziny i przyjaciół, czas spotkań z tradycją i wspaniałą kuchnią.

 

Początki świętowania sięgają IV wieku i to wtedy ustalono datę 25 grudnia za dzień narodzin Jezusa. Obecnie w wielu krajach święto to obejmuje również 26 grudnia.

W Polsce uroczyście obchodzi się także Wigilię Bożego Narodzenia w wieczór 24 grudnia. Dom jest pięknie przygotowany do wieczerzy, na którą składa się tradycyjnie 12 potraw. W honorowym miejscu stoi pięknie ustrojona choinka – symbol życia i odradzania się, trwania i płodności. Stół nakryty dla wszystkich członków rodziny oraz jedno dodatkowe nakrycie dla zbłąkanego gościa. Spotkanie rozpoczynamy od dzielenia się poświęconym opłatkiem i składania sobie życzeń.

W trakcie Wigilii tradycyjnie spożywa się potrawy postne. Zależnie od regionu podawana jest zupa rybna, grzybowa, migdałowa lub barszcz z uszkami. Ponadto na stole królują ryby, głównie karp smażony, w galarecie lub w szarym sosie, dorsz po grecku oraz śledzie na różne sposoby. Mamy też potrawy na bazie kapusty – pierogi, łazanki, groch z kapustą oraz kapustę z grzybami. Na deser przygotowuje się makowce z bakaliami i aromatyczne pierniki z powidłami śliwkowymi. Na wschodzie Polski popularna jest kutia – deser przyrządzany z pszenicy, maku, miodu, rodzynek i pestek słonecznika. Na Śląsku i w Wielkopolsce jadane są makiełki (makówki), na które składają się mak, chałka lub makaron, mleko, masło, miód i bakalie. Do kolacji w wielu domach podawany jest także kompot z suszu – wspaniały napój na ciepło lub zimno otrzymany z suszonych jabłek, śliwek i gruszek. W czasie kolacji, gdy na niebie zabłyśnie pierwsza gwiazdka (upamiętniająca Gwiazdę Betlejemską) rozdawane są prezenty – ten obyczaj ma swój początek jeszcze w rzymskich Saturnaliach. Dzieci wierzą, że prezenty przyniósł im w nagrodę za dobre zachowanie Święty Mikołaj. Pierwowzorem tej postaci jest święty Mikołaj, biskup Miry, który rozdał cały swój majątek biednym. Po kolacji, o północy chrześcijanie gromadzą się w kościołach na uroczystej mszy zwanej Pasterką. Śpiewane są tam kolędy, które są nierozłącznym elementem świętowania od samego początku historii Bożego Narodzenia.

Kolejne dwa dni świąt również przebiegają w gronie rodzinnym. Na świąteczny obiad podawane są pieczone mięsa i pasztety. Co raz bardziej popularny staje się indyk, ale tradycyjnie przygotowuje się pieczoną szynkę.

Boże Narodzenie ma niepowtarzalny urok, nie tylko ze względu na cudowną atmosferę, tradycje zaczerpnięte z dawnych czasów, ale także na potrawy przygotowywane tylko raz w roku z sezonowych produktów i dlatego takie unikalne.

© 2014 Verres en Vers | realizacja: Nabucco