Planujesz romantyczną kolację i chcesz, żeby wszystko się idealnie powiodło? Wesprzyj się tajemną mocą afrodyzjaków.


W lutym przygotowaliśmy menu pełne rozmaitych dań pobudzających zmysły i ciało. Afrodyzjaki to substancje, potrawy, zioła, napoje, które, albo ze względu na skład chemiczny albo ze względu na sugestywny kształt, działają na wzrost libido i płodności. Nazwa pochodzi od imienia greckiej bogini miłości – Afrodyty. Wierzono, że zrodziła się ona z morskiej piany, co można wiązać z obecnością owoców morza na szczycie listy najskuteczniejszych afrodyzjaków. Sekret działania owoców morza to duża zawartość fosforu, magnezu, wapnia i żelaza, które powodują szybszą reakcję na bodźce. Te same pierwiastki są również obecne w kawiorze i tłustych rybach, takich jak łosoś, pstrąg czy makrela. Innym istotnym składnikiem jest cynk, który podnosi poziom testosteronu i wpływa pozytywnie na męską płodność.

Ostrygi charakteryzują się ponadto dużą ilością glikogenu, który usprawnia pracę mięśni. Sam Casanova, słynący z podbojów miłosnych, zjadał na śniadanie 50 ostryg, natomiast na kolację zajadał się czekoladą, dzięki której energia nie opuszczała go przez całą noc. Działo się tak prawdopodobnie dzięki teobrominie obecnej w ziarnach kakaowca, która stymuluje wydzielanie neuroprzekaźników, dodając wigoru i poprawiając nastrój. Od dawna wiadomo, że również niektóre alkohole – szczególnie wino i szampan – pomagają się odprężyć, a zawarte w nich przeciwutleniacze regulują gospodarkę hormonalną (w szczególności testosteronu). Wśród napojów niezwykłe właściwości posiada zielona herbata, a także kawa, którą najlepiej podać w połączeniu z dwoma innymi afrodyzjakami – miodem i kardamonem. Istnieje wiele ziół i przypraw, których olejki mają cudownie pobudzające działanie.

Najpopularniejszy, choć ostatnio trochę zapomniany, jest lubczyk, ponadto gałka muszkatałowa, cynamon, imbir, estragon, bazylia, szafran, kolendra, chilli, pieprz, czosnek, gorczyca i wiele innych. Mamy również szereg warzyw i owoców, które raczej we względu na sugestywne kształty, pomagają rozpalić pożądanie. Na ich czele stoją szparagi, banany (świetne w połączeniu z gorzką czekoladą) i marchewka. Owocowe afrodyzjaki polecane mężczyznom to arbuz i brzoskwinie, a także suszone morele i figi. Pamiętajmy też o wspaniałych truskawkach w towarzystwie szampana. Awokado, jako skarbnica witamin i kwasów tłuszczowych, dodaje energii, niweluje stres i zmęczenie oraz pobudza do odkrywania nowych wrażeń. Zakochanym polecane są również dania z ananasem. Już w starożytnym Rzymie, a później w XVIII-wiecznej Francji zdobywano serca ukochanych przygotowując dania z truflami i innymi grzybami. Wierzono, że podnoszą one atrakcyjność fizyczną i budzą pożądanie. Za skuteczny afrodyzjak uchodzą także kasztany, w których moc wierzono już w epoce elżbietańskiej i przygotowywano z nich miłosny napój.


Od wieków starano się wzmacniać miłosną atmosferę za pomocą różnych specyfików, w tym niezwykłych dań. Choć afrodyzjaki działają najlepiej, gdy mocno w to wierzymy, to warto skusić się na wykwintną kolację z ich udziałem.