Jabłko to symbol zdrowia, urodzaju, płodności, miłości, ale także pokusy.

Właśnie teraz możemy cieszyć się obfitością i różnorodnością tych owoców. Złote, różowe i czerwone odmiany kuszą nas na straganach i inspirują do tworzenia pysznych i rozgrzewających jesiennych potraw. Jeden z najpiękniejszych zapachów jesieni to aromat pieczonych jabłek z cynamonem. W polskiej kuchni istnieje wiele wspaniałych przepisów z jabłkami. Najczęściej są wykorzystywane do deserów takich jak szarlotka, zapiekany ryż z jabłkami, jabłka smażone w cieście naleśnikowym i kompot z suszu, ale także pojawiają się w daniach takich jak pieczona kaczka czy sałatka jarzynowa.

Z soku jabłkowego można uzyskać napoje alkoholowe, na przykład znany francuski winiak Calvados lub, szczególnie popularny w Wielkiej Brytanii, Irlandii i Francji, cydr (in. jabłecznik). Choć pierwsze wzmianki o cydrze w literaturze polskiej pojawiają się już w XVI wieku, to są one nieliczne, gdyż napój ten przypisywany był raczej ubogiej warstwie społeczności. Dopiero w XIX wieku zyskał na popularności wśród arystokracji i nadeszła na niego moda. Pomimo że Polska jest największym producentem jabłek w Europie, dotychczas produkcja cydru na masową skalę nie była opłacalna ze względu na wysoką akcyzę. Sytuacja zmieniła się dopiero w 2013 roku, co zapoczątkowało produkcję rodzimych marek tego napoju.

Aby wytworzyć cydr, wystarczą jabłka i drożdże. W procesie fermentacji powstaje lekko musujący napój o zawartości alkoholu od 1,2 do 8,5%. Jest on wspaniale orzeźwiajacy, idealny na upały. Natomiast podgrzany cydr z dodatkiem cytryny, cynamonu i imbiru w niezastąpiony sposób rozgrzeje w chłodny jesienny wieczór.Cydr często też stosuje się w przygotowaniu potraw mięsnych, gdyż nadaje im wyjątkowy aromat oraz sprawia, że mięso jest kruche i soczyste i o ciekawym aromacie.

Jabłka nie tylko są pyszne, ale także bardzo zdrowe. Do ich najważniejszych leczniczych właściwości należą: działanie przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne, obniżenie ciśnienia krwi, ochrona przed zaćmą, podniesienie odporności. Również cydr zawiera znaczne ilości przeciwutleniaczy chroniących nasz organizm. Zatem korzystajmy jak najwięcej z darów naszych jesiennych sadów.

W jesiennym menu Verres en Vers nie zabrakło cudownych dań z wykorzystaniem sezonowych owoców, zwłaszcza jabłek. Szef Kuchni szczególnie poleca nietuzinkowe połączenie owoców morza z cydrem - Przegrzebki z aromatem cydru z karmelizowaną cykorią orzechmi nerkowaca i miętą. Dla amotorów cydru „w czystej postaci” polecamy polską markę Green Mill Cider z karty alkoholi.