Najsłodsze są białe, a najzdrowsze czarne. Urozmaicają desery, koktajle owocowe i… mięsa. Pora na porzeczki!

Zerwane prosto w krzaczka na działce u babci smakowały najlepiej. Choć w zasadzie w każdej formie są smaczne i – co najważniejsze – bardzo zdrowe. Czarne, czerwone i  białe porzeczki różnią się składem chemicznym i, co za tym idzie, właściwościami prozdrowotnymi.

Najwięcej witaminy C mają czarne porzeczki: w 100 g jest jej 180 mg (garść owoców pokrywa zapotrzebowanie na witaminę C), a w białych ok. 50 mg. Są bogatym źródłem witamin z grupy B, PP, K, żelaza, beta-karotenu, potasu, wapnia, magnezu, miedzi, fosforu i kwasów organicznych. Świetnie gaszą pragnienie, regulują przemianę materii, chronią serce, poprawiają stan skóry, a zawarte w nich antocyjany działają przeciwzapalnie. Porzeczki wspomagają leczenie zatruć pokarmowych i wzmacniają organizm.

Czarne porzeczki, które uchodzą za najmniej smaczne, są najzdrowsze. Poza wspomnianą witaminą C, są również bogatym źródłem błonnika - w 100 g owoców jest go 7,9 g (dla porównania: w czerwonych jest 7,7 g błonnika, a w białych 6,4 g). Osoby, które dbają o linię, powinny włączyć je do diety, bowiem poprawiają pracę układu pokarmowego i oczyszczają organizm z toksyn. Pamiętajmy jednak, że owoce mogą pobudzać apetyt!

Białe i czerwone porzeczki mają niej przeciwutleniaczy niż czarne, ale za to są bogatsze w pektyny, dzięki którym można z nich zrobić dżem lub konfiturę bez użycia żelatyny.

Z białych porzeczek zrobimy pyszne wino, a z czarnych - wyśmienitą nalewkę. Wszystkie kolory nadają się do ciast, w których zachowują wszystkie wartości odżywcze. Porzeczki możemy nie tylko przetwarzać, ale również mrozić. Warto jeść porzeczki w różnych postaciach w upalne dni, zapewniają bowiem orzeźwienie.

Zbiory porzeczek mają miejsce w lipcu - właśnie teraz warto zrobić przetwory z tych owoców, aby móc cieszyć się ich smakiem i właściwościami przez cały rok.

Wartość odżywcza czerwonych porzeczek (100 g): kalorie - 31; węglowodany - 13,8 g; białko - 1,1 g; tłuszcze - 0,2 g; błonnik - 7,7 g

Indeks glikemiczny - 25.

Wartość odżywcza czarnych porzeczek (100 g): kalorie - 35; węglowodany - 14,9 g; białko - 1,3 g; tłuszcze - 0,2 g; błonnik - 7,9 g

Indeks glikemiczny - 15.