Herbata z prądem to doskonały pomysł na rozgrzanie i poprawę humoru w mroźny wieczór. 

 

Tradycyjnie jest to napój podawany na ciepło i przyrządzany z naparu czarnej liściastej herbaty (szczególnie polecana jest Earl Grey), mocnego alkoholu – wódki lub rumu z dodatkiem soku z cytryny i cukru do smaku. Wspaniale komponuje się także z suszonymi malinami lub sokiem z malin, a cukier warto zastąpić miodem. Dodając mieszankę przypraw takich jak cynamon, goździki, anyż czy kardamon stworzymy grog – zapoczątkowany i bardzo ceniony przez XVII-wiecznych marynarzy brytyjskiej Royal Navy. Najprawdopodobniej pomysł podawania herbaty w ten sposób pochodzi od Anglików, jednak polscy górale docenili rozgrzewające właściwości tego napoju równie dawno. Tradycyjna wersja góralska to herbata ze spirytusem, ale godna polecenia jest też herbata po góralsku ze śliwowicą.


W innych krajach Europy Środkowej również przyrządza się różne wersje alkoholowej herbaty – w Austrii to Jagertee, w Niemczech – Hüttentee lub Förstertee, w Czechach i Słowacji wspomniany wcześniej – Grog. Podawanie herbaty z alkoholem jest popularne także w Wielkiej Brytanii - ich Gun-fire to mieszanka czarnej herbaty z rumem wywodząca się z armii brytyjskiej z końca XIX wieku. Po dziś dzień jest to poranny napój żołnierzy.


Tak przygotowana herbata posiada właściwości relaksujące, przeciwbólowe, pobudza krążenie, zapobiega zawałom serca i oczywiście pomaga przy przeziębieniu.

ZACHĘCAMY DO SKOSZTOWANIA NASZYCH HERBAT SMAKOWYCH PRZYGOTOWANYCH SPECJALNIE NA SEZON ZIMOWY:

AROMATYCZNA
pomarańcza/goździk/trawa cytrynowa
ORIENTALNA
mandarynka/limonka/cynamon/kardamon
ROZGRZEWAJĄCA
cytryna/mięta/imbir/anyż

W cenie 14 zł.

 

© 2014 Verres en Vers | realizacja: Nabucco