Post oznacza najczęściej rezygnację z pewnych pokarmów i napojów lub całkowite powstrzymanie się od jedzenia, a czasem również picia. 

Idea postu jest obecna w niemal wszystkich religiach świata i przyjmuje różne formy. Takie postępowanie ma sprzyjać rozwojowi duchowemu, wyciszeniu i oczyszczeniu nie tylko ciała, ale przede wszystkim duszy.


Obecnie wyznawcy kościoła rzymskokatolickiego obchodzą okres Wielkiego Postu, który jest czasem przygotowania na nadchodzące święta Wielkanocne. Wielki Post rozpoczyna się Środą Popielcową i trwa 40 dni aż do Wielkiego Piątku. W te dwa graniczne dni obowiązuje post ścisły – można wtedy spożyć jeden posiłek do syta i dwa niepełne posiłki, całkowicie zakazane są mięso i alkohol oraz organizowanie wszelkich zabaw. W trakcie trwania Wielkiego Postu wiele osób podejmuje dodatkowe postanowienia np. ograniczenie słodyczy bądź inne, związane z ograniczeniem rozrywek bądź używek. W kościele rzymskokatolickim post obowiązuje również w każdy piątek, znacznie więcej okresów i pojedynczych dni postnych jest w tradycji prawosławnej, co ma służyć dyscyplinowaniu ciała i duszy. W tradycji chrześcijańskiej post zintegrowany jest z modlitwą, pokutą i jałmużną.


W Polsce do tradycyjnych potraw postnych należą te skomponowane na bazie różnych ryb, ziemniaków oraz dania typowo jarskie na przykład kluski leniwe czy naleśniki. Nie tylko chrześcijanie poszczą. Ramadan to miesiąc postu w islamie, wyznawcy rezygnują z jedzenia, picia, używek i czynności seksualnych od świtu do zmroku. Ma to sprzyjać refleksji i oczyszczeniu z grzesznych czynów. Hindusi przestrzegają postu m.in. w jedenasty dzień po nowiu i jedenasty dzień po pełni księżyca (ekadaśi). Wyznawcy Pana Wisznu nie spożywają wtedy zbóż i roślin strączkowych oraz żadnych produktów z nich powstałych.

W judaizmie istnieją posty indywidualne, czyli takie obchodzone w gronie rodzinnym – w rocznicę śmierci rodziców lub w dniu własnego ślubu. Ponadto, wszyscy Żydzi poszczą podczas świąt Jom Kippur, w przeddzień świąt Pesach i Purim oraz podczas rocznic tragicznych wydarzeń. Są to przeważnie posty trwające dobę, w przeddzień których należy najeść się suto i uroczyście, jednak nie przygotowuje się pokarmów, które mogą wzmagać pragnienie.


Post to okres służący głównie odnowie duszy, ale może mieć też dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Powoduje zmianę diety i, w naszej kulturze, może zainspirować kulinarnie. Zatem w marcu szczególnie zachęcamy do wypróbowywania nowych dań rybnych oraz jarskich wprowadzających nas już w wiosenny nastrój.

 

 

© 2014 Verres en Vers | realizacja: Nabucco