Jesień w kuchni to czas niezwykle obfity w warzywa i owoce dzięki którym można skomponować wspaniałe dania i przetwory.
Wrzesień to także najlepszy moment, aby wybrać się na grzybobranie. Lasy kryją wiele gatunków szlachetnych grzybów od dawna wpisanych w polską kuchnię. W tym czasie częściej szykujemy potrawy syte i rozgrzewające orazwykorzystujemy aromatyczne przyprawy.
Wrzesień to okres zbiorów. Właśnie teraz warzywa korzeniowe są najsmaczniejsze. Ziemniaki, buraki, marchew czy pietruszka to prawdopodobnie najczęściej stosowane jarzyny w naszej kuchni. Choć mogą się wydawać nieciekawe i spowszedniałe, to dają one naprawdę wiele możliwości przygotowania, wystarczy puścić wodze fantazji i nadać im całkiem nową postać. Można z nich przygotować ciekawą przekąskę – chipsy warzywne w miodzie, bądź też pożywną zapiekankę z kilku rodzajów warzyw korzeniowych, albo też nietypowy dodatek do dań obiadowych – puree z pasternaku.
Kabaczki, cukinie, patisony i dynie tworzą jedna rodzinę. Gdy na targu pojawiają się dorodne dynie, to znak, że lato minęło bezpowrotnie. Są one bardzo cenione ze względu na właściwości odżywcze oraz szerokie zastosowanie w kulinariach. Z miąższu dyni można przygotować np. słodkie lub pikantne placuszki, zupę z mleczkiem kokosowym, curry warzywne, ciasta dyniowe. Natomiast pestki dyni to świetny dodatek do pieczywa, wypieków i lekkich sałatek.
W kuchni francuskiej jest sezon na bakłażana i jedną z najsłynniejszych potraw reprezentujących południe kraju – ratatouille, czyli rodzaj warzywnego gulaszu przygotowywanego z bakłażanów, cukinii, pomidorów i cebuli.
Niższych temperatur a nawet lekkich przymrozków nie boją się warzywa kapustne, a wsród nich brukselka. Warzywo kontrowersyjne, ponieważ budzi skrajne emocje – jest uwielbiane albo znienawidzone. Jedno jest pewne - jej smak jest wyjątkowy. Zarówno w kuchni polskiej, jak i francuskiej zajmuje stałe miejsce, głównie jako dodatek do dań obiadowych podawana z sosem musztardowym, beszamelowym, boczkiem lub prażona na maśle z bułka tartą.
Wczesna jesień to także dobry moment na dania z papryką. Cenimy ją za różnorodność - mnogość kształtów, kolorów, poziomów ostrości oraz walory zdrowotne. Papryka to jedno z niewielu warzyw, które podczas gotowania czy pieczenia nie tracą witaminy C, tak pożądanej w czasie jesiennych chłodów.
Owoce zbierane w okresie jesiennym to przede wszystkim jabłka, gruszki i śliwki. Przyrządza się z nich głownie pyszne desery, ale często też stanowią dodatek do dań mięsnych.