Mule – właśnie teraz, jesienią, są najsmaczniejsze, więc szefowie kuchni chętnie po nie sięgają tworząc wyśmienite dania.

Ich białe mięso ma delikatny, słodkawy smak i wspaniale komponuje się z wyrazistymi dodatkami. Morski aromat świetnie podkreślają białe wino lub wermut, a także egzotyczne dodatki – trawa cytrynowa, chili, imbir, kokos. Można je dusić, grillować, piec lub gotować na parze. Niezależnie od sposobu obróbki, nie powinna ona trwać dłużej niż 5-7 minut, gdyż po tym czasie mięso muli traci aromat i staje się gumowate. Mule, które nie otworzyły się pod wpływem temperatury trzeba wyrzucić. Jedna z najsłynniejszych potraw z mulami w roli głównej to moules àla marinière (fr.) - małże duszone w białym winie z dodatkiem masła i cebuli – bardzo oszczędna w składniki, klasyczna potrawa, która jednak wydobywa z muli wszystko co najlepsze. 

Obecnie w restauracjach królują mule holenderskie i belgijskie, które w miesiącach jesiennych mają największą zawartość mięsa. Chłodniejsze temperatury ułatwiają również dystrybucję świeżych muli. Produkt ten jest bardzo wrażliwy na niekorzystne warunki tj. wiatr i słońce, w temperaturze powyżej 4°C mule zdychają i nie nadają się do sprzedaży. Z tego powodu równie ważne jest to, jak przechowujemy świeże mule po zakupie. Świeże mule myjemy pod bieżącą wodą iusuwamy bisiory. Otwarte mule należy wyrzucić (mrożone mule są zazwyczaj otwarte, ponieważ zostały wcześniej oczyszczone i ugotowane).

Mule, jak i inne owoce morza, charakteryzują się wysoką zawartością białka, a jednocześnie małą ilością tłuszczu, cholesterolu i kalorii, przez co można je zaliczyć do produktów dietetycznych. Ponadto zawierają cenne kwasy tłuszczowe omega-3 niezbędne w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Są świetnym źródłem witamin PP i B12 , mikroelementów – jodu, selenu, fluoru, żelaza, magnezu, wapnia i cynku.

Przygotowanie muli jest proste i szybkie, pozwala skomponować wykwintny posiłek, który szczególnie miło zaskoczy zarówno domowników, jak i gości. Jeśli jednak wolimy pozostawić dania z mulami profesjonalistom, zapraszamy do skorzystania z oferty Verres en Vers. Szef kuchni poleca Mule w białym winie z dodatkiem czosnku i pietruszki oraz aromatyczna Zupę z muli z francuskim winem Chablis, szafranem i białymi warzywami.

Smacznego!