Polska tradycja wielkanocna jest bardzo bogata, kolorowa i radosna.

Wielkanoc to najważniejsze święto dla chrześcijan upamiętniające śmierć i zmartwychwstanie Chrystusa. Wierni przygotowują się do niego przez 40-dniowy okres Wielkiego Postu. Obrzędy wielkanocne obejmują Wielki Tydzień - rozpoczynający się niezwykle uroczystą Niedzielą Palmową, po której następuje czas Triduum Paschalnego – od wieczoru w Wielki Czwartek, przez Wielki Piątek, Sobotę i Niedzielę Zmartwychwstania. Poniedziałek Wielkanocny zwany jest „lanym poniedziałkiem” lub „śmigusem-dyngusem”, gdyż tego dnia, na znak oczyszczenia, oblewamy się symbolicznie wodą.

W Wielką Sobotę w kościołach święci się małe koszyki ze „święconką”, czyli między innymi symbolicznymi pokarmami, którymi kolejnego dnia dzielimy się z całą rodziną podczas uroczystego niedzielnego śniadania. Najbardziej rozpoznawalnym symbolem wielkanocnym jest jajko, które zajmuje główne miejsce zarówno w koszyczku, jak i na świątecznym stole. Jest ono inspiracją do komponowania tradycyjnych potraw. Może być podane jako odrębne danie urozmaicone ciekawym farszem lub dodatek np. do tradycyjnego aromatycznego żurku. Wśród tradycyjnych potraw nie może zabraknąć także wszelkich kiełbas, wędlin i pieczonych mięs, do których często podaje się ćwikłę z chrzanem. Wśród deserów królują wszelkie mazurki, okazałe babki i wykwintne serniki.

Wiosenna aura towarzysząca świętom Wielkiej Nocy skłania do rodzinnych spacerów. Przemierzając urokliwe uliczki starówki warto wstąpić do Verres en Vers, aby wraz z najbliższymi spędzić niezapomniane chwile przy wyśmienitych daniach skomponowanych przez nasz zespół specjalnie na tę okazję. Posiłek proponujemy rozpocząć śledziem w stylu kaszubskim serwowanym z sałatką z pędów czosnku. Następnie warto skusić się na niezwykły bulion z węgorza z lanymi kluskami i trybulą oraz pieczonego okonia morskiego z zielonym nadzieniem. Zwieńczeniem posiłku będzie tradycyjny wielkanocny deser – pascha z bakaliami. 

Życzymy wszystkim gościom radosnych świąt!

Zapraszamy do zapoznania się z wkładką wielkanocną: 

 


 

 

 

 

© 2014 Verres en Vers | realizacja: Nabucco