Polska tradycja wielkanocna jest bardzo bogata, kolorowa i radosna.

Wielkanoc to najważniejsze święto dla chrześcijan upamiętniające śmierć i zmartwychwstanie Chrystusa. Wierni przygotowują się do niego przez 40-dniowy okres Wielkiego Postu. Obrzędy wielkanocne obejmują Wielki Tydzień - rozpoczynający się niezwykle uroczystą Niedzielą Palmową, po której następuje czas Triduum Paschalnego – od wieczoru w Wielki Czwartek, przez Wielki Piątek, Sobotę i Niedzielę Zmartwychwstania. Poniedziałek Wielkanocny zwany jest „lanym poniedziałkiem” lub „śmigusem-dyngusem”, gdyż tego dnia, na znak oczyszczenia, oblewamy się symbolicznie wodą.

W Wielką Sobotę w kościołach święci się małe koszyki ze „święconką”, czyli między innymi symbolicznymi pokarmami, którymi kolejnego dnia dzielimy się z całą rodziną podczas uroczystego niedzielnego śniadania. Najbardziej rozpoznawalnym symbolem wielkanocnym jest jajko, które zajmuje główne miejsce zarówno w koszyczku, jak i na świątecznym stole. Jest ono inspiracją do komponowania tradycyjnych potraw. Może być podane jako odrębne danie urozmaicone ciekawym farszem lub dodatek np. do tradycyjnego aromatycznego żurku. Wśród tradycyjnych potraw nie może zabraknąć także wszelkich kiełbas, wędlin i pieczonych mięs, do których często podaje się ćwikłę z chrzanem. Wśród deserów królują wszelkie mazurki, okazałe babki i wykwintne serniki.

Wielkanoc powoli się wykluwa a my chętnie wyręczymy Was w kulinarnych przygotowaniach do Świąt. Oferta wielkanocnego cateringu, przygotowana przez naszego Szefa Kuchni oraz

całego Zespołu zawiera tradycyjne dania kuchni polskiej. Życzymy wszystkim Gościom radosnych świąt oraz zapraszamy do składania zamówień!